Factcheck Factcheck Factcheck: nee, Hongarije heeft zijn vertrek uit de EU niet aangekondigd Op sociale media circuleert de bewering dat Hongarije zijn vertrek uit de Europese instellingen heeft aangekondigd. In werkelijkheid blijft Hongarije lid van de Europese Unie, en premier Viktor Orbán benadrukt dat hij de EU wil hervormen, niet verlaten.
België België De defensiebon: komt er een staatsbon voor de defensiemiljarden? De regering-De Wever wil het defensiebudget versneld optrekken. Waar het geld vandaan moet komen is nog onduidelijk. ‘Een defensiebon is mogelijk, maar verzwaart natuurlijk wel onze schuld’, zegt Jean Deboutte van het Agentschap van de Schuld.
Europa Europa Hommeles in de Noordzee: zet visserijconflict de Brits-Europese defensie op de helling? Het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie willen nauwer met elkaar samenwerken rond veiligheids- en buitenlandbeleid. Maar een aanhoudend dispuut over visserij dreigt roet in het eten te gooien. ‘We staan opnieuw voor onzekere tijden.’
Factcheck Factcheck Factcheck: nee, de EU stelt artsen niet verantwoordelijk voor bijwerkingen van coronavaccins Op sociale media en op alternatieve nieuwssites wordt beweerd dat dokters verantwoordelijk kunnen worden gesteld voor schade veroorzaakt door coronavaccins. Dat klopt niet. Artsen kunnen enkel aansprakelijk worden gesteld voor fouten bij het toedienen van de vaccins, niet voor bijwerkingen van de vaccins zelf.
Opinie | Mensenkennis.be Opinie | Mensenkennis.be 'Geen bewijs dat verbod op smartphones het welzijn van leerlingen verbetert' Is het verbieden van sociale media en smartphones wel haalbaar in onze gedigitaliseerde samenleving? Of moeten we jongeren vooral op een verstandige manier leren omgaan met deze technologieën?
Column | Khalid Benhaddou Column | Khalid Benhaddou 'Tijd voor de terugkeer van de middenmens. Niet als grijze muis, maar als stille rebel' Er was een tijd dat het midden een moreel kompas was. In medio stat virtus, zeiden de Romeinen: de deugd ligt in het midden. Niet als kleurloze lafheid, maar als moedige evenwichtsoefening tussen botsende principes. Vandaag is het midden verdacht geworden. Te genuanceerd, te traag, te weinig bruikbaar voor de loopgraven van het publieke debat. Toch …
Politiek Politiek De verrijzenis van Valerie Van Peel, nieuwe voorzitter van N-VA: 'Er knaagde iets, ik wou weer impact hebben' In een interview met De Zondag vertelt Valerie Van Peel over haar plannen, koffie drinken met Tom Van Grieken en het beruchte artikel één van de statuten. "Op korte termijn blijft het confederalisme onze ambitie" De Zondag vroeg zich af of Pasen een betekenis heeft voor haar? 'Dat is vooral een familiemoment. Al is het …
Wereld Wereld Auteur Geert Mak: ‘Het was al lang vóór Trump de vraag of Amerika, als puntje bij paaltje kwam, artikel 5 ook echt zou naleven’ Met Wisselwachter schreef Geert Mak een onmisbaar boek over de vergeten, maar fascinerende held Harry Hopkins. Zijn levensverhaal maakt duidelijk hoe bijzonder het is dat Europa na de Tweede Wereldoorlog democratisch kon blijven. Maar die strijd is nooit gestreden, zegt Mak. ‘Als Europa vandaag wil investeren in defensie om onze democratieën te verdedigen, moeten we er prioritair voor zorgen dat we ook echte democratieën blijven.’
Wereld Wereld Waarom soja de zwakke plek is in Trumps handelsoorlog Vooral zuidelijke Amerikaanse staten met veel Trumpkiezers exporteren soja. Dat landbouwproduct is dan ook een geschikt wapen in de handelsoorlog die Trump ontketende. Zowel China als de EU gebruikt heffingen op soja als vergelding. Mogelijke verliezers zijn de Belgische varkensboeren en het klimaat.
Europa Europa Tarievenoorlog: kan Giorgia Meloni de EU-belangen tegenover Trump verdedigen? De Europese Unie improviseert om de impact van Trumps importheffingen te beperken. Zo zal Europa noodgedwongen Giorgia Meloni naar het Witte Huis sturen. ‘Voor de EU is dit een lastige situatie’, zegt professor Hendrik Vos.
Europa Europa Europa spaart Antwerpse diamantsector in reactie op Amerikaanse handelstarieven Woensdag stemmen de Europese lidstaten over een eerste pakket importheffingen in een reactie op de Amerikaanse handelstarieven. Door Belgisch lobbywerk blijft de Antwerpse diamantsector grotendeels buiten schot.
Opinie | Bert Bultinck Opinie | Bert Bultinck Trumps tarievenoorlog: dit is hoe de EU moet terugslaan 'Wat we echt nodig hebben in de handelsoorlog is een uitgekiende zet die Trump niet ziet aankomen', schrijft Knack-hoofdredacteur Bert Bultinck.
Wereld Wereld Helft van de Belgen bereid Amerikaanse producten te boycotten: ‘Dat brengt ook Europese bedrijven schade toe’ Uit een grootschalige enquête van Knack en Le Vif blijkt dat een grote meerderheid van de Belgen vreest dat ze de grondig gewijzigde relatie met de Verenigde Staten in hun portemonnee zullen voelen. Eén op de twee Belgen overweegt zelfs een boycot van Amerikaanse producten. ‘Zelfs als Trump bereid is om te onderhandelen over de invoerheffingen, is er iets fundamenteel beschadigd’, zegt Bertrand Candelon (UC Louvain).
Wereld Wereld Leidt Trumps tarievenoorlog tot nieuwe Grote Depressie? ‘De schok is groter, maar er is hoop’ De lawine aan importheffingen die de Amerikaanse president Donald Trump aankondigde, kan tot een wereldwijde recessie leiden. ‘We moeten de Verenigde Staten isoleren’, zegt econoom Paul De Grauwe.
Wereld Wereld Historicus Timothy Snyder: ‘We leven in het jaar 1938’ Wat we vandaag meemaken, lijkt op wat er net voor de Tweede Wereldoorlog gebeurde, zegt de Amerikaanse historicus Timothy Snyder, die onderzoek doet naar de geschiedenis van Oost-Europa. ‘Vrijheid betekent niet: je vroegtijdig overgeven aan een agressieve fascistische macht.’
Wereld Wereld ‘We moeten Rusland duidelijk maken: val ons aan en jullie gaan eraan’, zegt expert Russische oorlogsdoctrine Janis Berzins Europa moet dringend beseffen dat Rusland ons als een rivaal ziet, zegt Janis Berzins, die aan de Defensieacademie van Riga de Russische militaire doctrine bestudeert. ‘U bent misschien niet in Rusland geïnteresseerd, maar Rusland is wel degelijk in u geïnteresseerd.’
Wereld Wereld Trumps tarieven treffen ook België: hoe hard voelen we de klap? De hoge invoerheffingen die de Amerikaanse president Donald Trump lanceert voor Europese producten zullen België pijn doen. Onze bedrijven, economie en begroting worden erdoor getroffen en ook wij burgers zullen het in onze portemonnee voelen. De vraag is: hoe hárd zullen we het voelen?
Wereld Wereld 29 procent van de Republikeinen ziet Europa als 'vijand' Peilingen van het Britse magazine The Economist tonen aan dat de vriendschap tussen Amerikanen en Europeanen steeds meer plaatsmaakt voor argwaan.
Politiek Politiek Politoloog Bart Maddens: ‘Wat Marine Le Pen deed, is in België perfect legaal’ Geld bedoeld voor parlementaire medewerkers gebruiken voor de partij? In het Europees Parlement is het verboden, maar in de parlementen van België is het een gangbare praktijk. ‘En daar kraait geen haan naar, ook al komt het neer op de afwending van overheidsmiddelen’, zegt politoloog Bart Maddens (KU Leuven).
België België Handelsoorlog met de VS raakt Antwerpen: Europese tarieven bedreigen diamantsector De Antwerpse diamantsector riskeert zware schade door mogelijke EU-heffingen tegen de Verenigde Staten. De regering-De Wever zet diplomatieke druk om de maatregel af te wenden.
Europa Europa De miljarden van Vladimir Poetin: troefkaart voor België of tijdbom? Wie zal de wederopbouw van Oekraïne betalen: Vladimir Poetin of de modale westerse belastingbetaler? Of gebruiken we daarvoor de Russische miljarden van de Europese sancties? Het is verleidelijk om het in die vragen samen te vatten, maar zoals altijd is de realiteit een pak ingewikkelder. Het verhaal van het diplomatieke kluwen rond Poetins miljarden, waarin België een opvallende sleutelrol speelt.
Opinie | Herman Matthijs (UGent, VUB) Opinie | Herman Matthijs (UGent, VUB) 'Defensieplan ReArm Europe: de Europese Commissie op zoek naar creatieve oplossingen' Professor Herman Matthijs formuleert tien bedenkingen bij de inhoud van het ReArm Europe-plan van de Europese Commissie, en staat stil bij de gevolgen voor de begroting in ons land.
Europa Europa Europese defensietop in Brussel: hoe haalbaar is het plan van Ursula von der Leyen? De Europese leiders buigen zich donderdag in Brussel alweer over de Europese defensie en steun aan Oekraïne. De eensgezindheid van de afgelopen weken maakt plaats voor traditionele meningsverschillen.
Wereld Wereld EU-correspondent Caroline de Gruyter: 'Donald Trump wil van Europa een Amerikaanse kolonie maken' ‘Het grootste deel van de dag houd ik het nieuws niet in de gaten. Niet alleen word je er helemaal knetter van, het belet je ook om de onderstromen te zien. Want daarop focus ik: wat gebeurt er onder dat nieuws? En dan zie je hoe een heleboel tektonische platen vandaag tegen elkaar schuiven.’ Als …
Opinie | Wouter Beke (CD&V) Opinie | Wouter Beke (CD&V) 'Profiteren van braindrain in de VS: hoe kunnen we Einstein weer naar Europa halen? 'In de jaren dertig vluchtten prominente denkers van de Frankfurter Schule uit nazi-Duitsland naar de Verenigde Staten. Ze vonden daar, net als Hannah Arendt of Albert Einstein, onderdak om hun ideeën verder te ontwikkelen, weg van een onderdrukkend regime. Vandaag zien we een omgekeerde beweging', schrijven Wouter Beke en Liesbet Sommen. 'Terwijl de Trump-administratie de onderzoeksbudgetten in de VS drastisch vermindert, de wetenschappelijke vrijheid inperkt en het maatschappelijk debat dagelijks vergiftigt, ontstaat de mogelijkheid dat Amerikaanse onderzoekers op zoek gaan naar een nieuw toevluchtsoord. Dit biedt Europa een unieke kans om zich te profileren als de vrijhaven voor internationaal talent.'
België België Vernietigend rapport over Vlaams woonbeleid: ‘Minister Depraetere (Vooruit) heeft veel werk’ Het Europees Comité voor Sociale Rechten publiceert een vernietigend rapport over het Vlaamse woonbeleid. Na een klacht van middenveldorganisaties oordeelt het mensenrechtenpanel dat Vlaanderen te weinig doet om de wooncrisis in te dijken.
Wereld Wereld ‘België is een klein nest van nazi’s’: hoe de spanningen tussen België en Rwanda ontspoorden Na lang aarzelen komt de Europese Unie alsnog met sancties tegen Rwanda. Volgens het Afrikaanse land is België de grote boeman.
België België Trumps agressieve tarievenbeleid: zijn er ook positieve economische gevolgen voor België? De economische politiek van de Amerikaanse president Donald Trump heeft grote gevolgen voor Europa en België. Vooral negatieve, maar het biedt ook kansen. Want wie weet zorgt Trump voor de buitenlandse druk die we blijkbaar nodig hebben om te hervormen.
Europa Europa Meer Europese kernwapens? ‘De uitspraak van Bart De Wever is behoorlijk roekeloos’ Bart De Wever kondigde donderdag op tv aan dat België zijn rol zal opnemen in een Europese afschrikkingsmacht in opbouw en ‘daarbij zal de vraag van kernwapens aan de orde zijn’. ‘Zelden kondigde een regeringsleider zo terloops zo’n fundamentele wijziging van het beleid aan’, schrijft Knack-redacteur Walter Pauli. ‘Bovendien tast die de veiligheid van het land en zijn burgers aan.’
Europa Europa Het grote gelijk van Emmanuel Macron: waarom zijn ‘sterke Europese defensie’ belangrijker is dan ooit De Amerikaanse president Donald Trump doet Europa op zijn grondvesten daveren. En waar crisis heerst, sneuvelen de taboes.
Opinie | Bert Bultinck Opinie | Bert Bultinck 'In Europa hebben we visionair leiderschap nodig, geen boekhouders als Ursula von der Leyen' Hoe zouden de grootmachten van de eenentwintigste eeuw naar de Europese reactie op Donald Trump hebben gekeken? De terugtrekking van de Verenigde Staten als ultieme veiligheidsgarantie voor Europa was de afgelopen weken overal in Europa de aanleiding tot een lichte vorm van paniek – met nadruk op het woord ‘licht’. Het conflict tussen de Amerikaanse …
Wereld Wereld 'Amerikaanse regering lijkt niet uit op deal handelsoorlog' De Amerikaanse regering lijkt geen bereidheid te tonen om een deal te sluiten die hogere invoertarieven alsnog zou kunnen afwenden. Dat heeft Eurocommissaris voor Handel Maros Sefcovic maandag vastgesteld.
Opinie | Mark Van de Voorde Opinie | Mark Van de Voorde 'Meedogenloos handel drijven: dat is de manier waarop Donald Trump aan politiek doet' 'Het verbaast me dat men verbaasd reageert op de strapatsen van Donald Trump. Uiteraard verwacht je niet dat de president van de Verenigde Staten als een ongelikte beer aan politiek doet. Maar Trump doet niet aan politiek. Trump drijft op het politieke toneel handel zoals voorheen op de immobiliënmarkt', schrijft Mark Van de Voorde.
Nieuws Nieuws EU-leiders briefen NAVO-partners over defensieplan en steun aan Oekraïne De leiders van de Europese Unie hebben vrijdagochtend verschillende niet-EU-staten via videoconferentie gebrieft over de extra Europese top van donderdag. "Onze samenwerking met gelijkgezinde NAVO-partners is vitaal voor de internationale veiligheid en om onze gezamenlijke inspanningen rond defensie te versterken", aldus Europese Raadsvoorzitter Antonio Costa op sociale media. Costa, Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen …
Wereld Wereld Wat gebeurt er als Amerika Starlink afsluit voor Oekraïne? Na het incident in het Witte Huis tussen Donald Trump en Volodymyr Zelensky zouden de Oekraïense troepen de toegang tot de satellietdienst Starlink kunnen verliezen. Die is vooral van belang voor de inzet van drones.
Opinie | Nick Mertens Opinie | Nick Mertens 'Wie militair onmachtig is, moet diplomatiek oppermachtig zijn: heeft Zelensky zich misrekend?' Na de onprettige ontmoeting tussen de Oekraïense president Volodymyr Zekensky en de Amerikaanse president Donald Trump en vicepresident JD Vance, brengt Nick Mertens de harde realiteit van macht in internationale betrekkingen in herinnering.
Europa Europa Trumps handelsoorlog: ‘Vergif met vergif bestrijden is geen goed idee’ Ook in zijn tweede ambtstermijn dreigt de Amerikaanse president Donald Trump met forse invoerheffingen voor de Europese Unie, en deze keer gaat hij zelfs nog een pak verder. En hoe reageert Europa? Het probeert Washington zowel af te schrikken als te paaien.
Opinie | Herman Matthijs (UGent, VUB) Opinie | Herman Matthijs (UGent, VUB) 'Washington en Moskou bepalen de regels. De Europese Unie heeft geen macht' De situatie rond Oekraïne heeft nog eens duidelijk de puntjes op de ‘i’ gezet met betrekking tot de klepels van de wereldmacht, zegt prof. Herman Matthijs.
Factcheck Factcheck Factcheck: nee, de EU heeft koffie niet schadelijk voor de gezondheid genoemd Volgens socialemediagebruikers en alternatieve nieuwssites zou er een regelgevend document van de Europese Unie bestaan dat cafeïne en koffie als schadelijk aanduidt. Dat klopt niet. De Europese Commissie heeft op advies van de Europese Voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) beslist om het gebruik van cafeïne als pesticide te verbieden uit vrees voor de gezondheidsimpact, maar ziet geen gevaar in de menselijke consumptie van redelijke porties cafeïnehoudende voeding.
Wereld Wereld Britse premier op bezoek bij Trump: ‘Starmer tapte in Washington uit hetzelfde vaatje als Churchill’ Is de Britse premier Keir Starmer erin geslaagd in het Witte Huis zijn innerlijke Churchill aan te boren? ‘Zelfs de rechtse tabloids vonden zijn bezoek aan Trump een succes’, zegt Harry De Paepe, Vlaanderens bekendste anglofiel.
Factcheck Factcheck Factcheck: nee, Ursula von der Leyen zegt niet dat ze vrije meningen wil censureren Op sociale media circuleert een deel van een speech van de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen. Volgens socialemediagebruikers zou ze in de video 'letterlijk oproepen tot censuur'. Dat klopt niet. Von der Leyen vertelt in de clip dat, behalve het weerleggen van foute informatie (‘debunken’), het ook belangrijk is om vooraf te waarschuwen voor manipulatiepogingen of misleidingsstrategieën (‘prebunken’).
Opinie | Kathleen Van Brempt (Vooruit) Opinie | Kathleen Van Brempt (Vooruit) 'We moeten onze afhankelijkheid van Amerikaanse techbedrijven afbouwen' De kruistocht van Elon Musk doorheen de Amerikaanse instellingen is huiveringwekkend”, schrijft Europees Parlementslid Kathleen Van Brempt. “De coup van big tech moet ons niet enkel zorgen baren, het moet ons bovenal aanzetten om Europees actie te ondernemen. We moeten onze afhankelijkheid van Amerikaanse techbedrijven afbouwen.”
Opinie | Herman Matthijs (UGent, VUB) Opinie | Herman Matthijs (UGent, VUB) 'Welke macht heeft de Europese Unie?' 'De wereld wordt terug bestuurd vanuit Washington DC en Moskou, zoals in de hoogdagen van de Koude Oorlog. Maar waar staat Europa', vraagt professor Herman Matthijs in deze bijdrage. 'Heeft de Europese Unie wel macht? Een overzicht van wat Europa voorstelt op het wereldtoneel.'
Maatschappij Maatschappij Meer dan 1 op de 8 Vlamingen leeft in armoede of sociale uitsluiting In 2024 leefde 12,8 procent van de inwoners van het Vlaams gewest, of ongeveer 860.000 mensen, in armoede of sociale uitsluiting. Dat blijkt dinsdag uit cijfers van Statistiek Vlaanderen.
Europa Europa Kan Friedrich Merz Europa weer ‘great again’ maken? ‘Berlijn zal voortaan zeggen wat er in Brussel moet gebeuren’ De eenheid in Europa versterken en onafhankelijk worden van Amerika. In zijn eerste interview toonde Friedrich Merz (CDU), straks allicht Duits bondskanselier, meteen lef. ‘Hij heeft zich niet ten onrechte altijd mateloos geërgerd aan het defaitisme van zijn voorganger Scholz’, zegt hoogleraar Europese politiek Steven Van Hecke.
Wereld Wereld Defensiespecialist Steven Blockmans: ‘Het nekschot voor de NAVO is nog niet gegeven’ Rusland en de VS zijn begonnen aan de onderhandelingen over een mogelijk einde van de oorlog in Oekraïne. ‘Onder Trump zijn de VS voor Europa een mogelijke veiligheidsbedreiging geworden’, zegt defensiespecialist Steven Blockmans.
Europa Europa Top in Parijs: Europa geen stap dichter bij onderhandelingstafel Ook op hun minitop toonden de Europeanen geen tekenen van overeenstemming over een plan om troepen naar Oekraïne te sturen, mocht er een vredesakkoord met Rusland komen dat voor Kiev aanvaardbaar is.
Wereld Wereld ‘Vladimir Poetin moet begrijpen dat een nieuwe oorlog met Oekraïne ook een oorlog met Europa betekent’ ‘We moeten het menen en laten zien dat we het menen’, zegt professor internationale politiek en defensiespecialist Sven Biscop over de Europese houding ten opzichte van Rusland.
Maatschappij Maatschappij Danira Boukhriss sensibiliseert met Child Focus rond deepnudes: ‘Hoe kan dat, ik heb nooit een naaktfoto gemaakt?’ Steeds vaker duiken vrouwen ongewenst op in pornografische beelden of video’s. Aan de hand van één foto van iemands gezicht maken daders met behulp van artificiële intelligentie deepfakepornografie of deepnudes. Het is een van de snelst groeiende vormen van misbruik. Child Focus lanceert een sensibiliseringscampagne om de aandacht te vestigen op de toename van deepnudes.
Opinie | Dirk Voorhoof (UGent) Opinie | Dirk Voorhoof (UGent) 'Misbruik van juridische procedures om kritische stemmen te intimideren? Met deze modelwet kunnen minister en parlement meteen aan de slag' Dirk Voorhoof legt uit wat de betekenis is van het model voor de nieuwe anti-SLAPP-wet, dat vandaag werd voorgesteld. 'Het is nu aan de wetgever en meteen ook aan de advocatuur en de magistratuur om het uit balans geraakte evenwicht te herstellen tussen het recht op toegang tot de rechter en het recht op vrijheid van expressie en informatie.'