Benjamin Gérard: ‘Help vluchtelingen aan jobs waar ze goed in zijn’

Benjamin Gérard © .
Peter Casteels

Met zijn project Rising You leidt Benjamin Gérard jonge vluchtelingen op tot hoogtewerkers, steigerbouwers of technici voor windmolens. Van hun passie voor het klimmen maken ze op die manier hun beroep.

Hoe bent u op het idee voor Rising You gekomen?

Mijn collega’s en ik zijn zelf klimmers en speleologen, en we werken al langer met vluchtelingen. We stelden vast dat veel van die jongeren jammer genoeg te weinig vanuit hun talenten en competenties begeleid of opgeleid worden. En zo komen ze vaak in de werkloosheid terecht. Terwijl er toch veel openstaande vacatures zijn, en lang niet alleen voor mensen met een universitair diploma.

Hoeveel jongeren hebt u al geholpen?

We zijn begonnen in februari 2017. We hebben nu een zestigtal jongvolwassenen naar een job begeleid, en hopen aan het eind van dit jaar aan een kleine honderd te zitten. Eén deelnemer heeft afgehaakt. De meesten zijn supergedreven en -gemotiveerd. Ze helpen elkaar ook in de groep. Als iets niet lukt, zetten we twee gasten samen die elkaar daarna vooruithelpen.

Ons onderwijssysteem is niet aangepast aan vluchtelingen.

Is het niet pijnlijk dat de overheid er niet in slaagt om opleidingen als de uwe te organiseren?

We hebben een uitstekend partnerschap met de VDAB, dus dat zou ik willen nuanceren. Het is alleen spijtig dat ons onderwijssysteem niet aangepast is aan de groep waarmee Rising You werkt. We denken allemaal nog te veel vanuit onze eigen ervaringen, en we hebben inderdaad geleerd om acht uur stil te zitten op een stoel. Het is een cliché, maar sommige vluchtelingen hebben dat nooit geleerd: zij waren vroeger herdersjongen of hielpen mee op de boerderij. Onlangs zei een jongen tegen mij: ‘Op school moet ik elke dag nét datgene doen waar ik niet goed in ben.’

Het is belangrijk dat vluchtelingen Nederlands leren. Maar mogen ze daarnaast ook dingen leren die ze fijn vinden en waarin ze uitblinken? Ons watervalsysteem duwt die jongeren, haast automatisch, naar jobs in de ouderenzorg of naar industriële grootkeukens. Met die jobs op zich is niets mis, maar ik stel me wel vragen bij dat mechanisme. Wat als je talent of je competenties elders liggen?

Waar droomt u nog van?

We willen een outdoorfitnessclub beginnen om niet langer alleen op klimmen te hoeven focussen. En we zouden onze methode graag ook in andere Europese landen uitproberen. Maar het liefst wil ik de beeldvorming over vluchtelingen verder helpen veranderen. Het zijn niet alleen maar slachtoffers, zoals ze vaak worden voorgesteld. Ze willen ook gewoon graag een nieuw leven opbouwen. Zij dromen van een mooie toekomst, net als iedereen.

Denkt u met Rising You uw plek in de hemel te hebben verdiend?

Daar zit ik niet op te wachten. De meeste voldoening krijg ik als ik zie dat de mensen die we begeleiden vooruitkomen. Gisteren belde een van hen me nog om me te bedanken. Hij was eerst aan een stage begonnen en was na een week al gestopt, dat was helemaal niet gelukt. Wij zijn gaan kijken wat er scheelde en hebben hem naar een ander bedrijf begeleid. Na een maand was de werkgever heel tevreden en had die gast een vast contract. Dat voelt beter dan eender welk loon – of zelfs een interview in Knack. (lacht)

Elke week interviewt Knack iemand die zich engageert voor een betere wereld, in samenwerking met de online community Zwijgen Is Geen Optie (ZIGO).

Bekijk ook het video-interview met Benjamin Gérard.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content