Zwart gat in onze Melkweg vreet asteroïden

© NASA

Het grote zwart gat in het centrum van de Melkweg verslindt wellicht asteroïden en/of kometen. Dat verklaart mogelijk de opflakkeringen van röntgenstraling die het zwarte gat regelmatig vertoont.

Al meerdere jaren heeft van de NASA-röntgentelescoop ongeveer één keer per dag een kleine röntgenuitbarsting van het superzware zwarte gat, dat bekendstaat als Sagittarius A of Sgr A, waargenomen. De opflakkeringen, waarbij Sgr A enkele keren tot bijna honderd keer zoveel röntgenstraling produceert als normaal, duren enkele uren. De uitbarstingen zijn ook gezien in het infrarood door de Europese Very Large Telescope-telescoop in Chili.

Als verklaring suggereren Kastytis Zubovas van de Universiteit van Leicester dat Sgr A omgeven zou zijn door een wolk van biljoenen kometen en planetoïden, die aan hun moedersterren zijn ontfutseld.

Vermorzeld
Asteroïden die binnen ongeveer 150 miljoen kilometer, de afstand tussen de Aarde en de Zon, het zwart gat passeren, worden door zijn sterke getijdekrachten vermorzeld. Hun brokstukken zouden, zoals een meteoor bij de duik in onze atmosfeer, bij hun tocht door het hete gas rond Sgr A verdampen en röntgenuitbarsting veroorzaken. Uiteindelijk slokt het zwart gat op wat overblijft.

De astronomen schatten dat er planetoïden groter dan ongeveer tien kilometer nodig zijn om de röntgenopflakkeringen te verklaren. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content