Op 7 juni vond er om 08.16 uur een grote zonne-uitbarsting plaats. Zo'n uitbarsting gebeurt wanneer de complexe magnetische veldlijnen in de buurt van een zonnevlek "kortsluiten", en een explosie op het zonne-oppervlak veroorzaken. Tijdens de uitbarsting ("flare") werd een hoeveelheid materie met een snelheid van ongeveer 1.000 km/s van onze ster weggeslingerd.

Een deel van de uitgestoten materie is onderweg naar de Aarde. De verwachting was dat dit wellicht komende nacht zou aankomen. Het schokfront komt er in ieder geval al aan, een "beetje vroeger dan verwacht", twitterde de Volkssterrenwacht Urania.

Geen gevolgen voor communicatie op Aarde

Als het materiaal tijdens de nacht met de atmosfeer van onze planeet botst, kan dit tot poollicht leiden, al is de kans niet erg groot, benadrukt Urania. Het waarneemvenster is beperkt door de korte nachten (van ongeveer 23.30 tot 03.30 uur) en door de Maan. Die staat in eerste kwartier en gaat pas na 01.00 uur onder.

De volkssterrenwacht benadrukt ook dat de gevolgen van deze uitbarsting niet voelbaar zijn op Aarde. "Dus geen problemen met radioverbindingen of op het elektriciteitsnet, geen foute gps-signalen, en geen verhoogde doses straling voor vliegtuigpassagiers." (Belga)

Op 7 juni vond er om 08.16 uur een grote zonne-uitbarsting plaats. Zo'n uitbarsting gebeurt wanneer de complexe magnetische veldlijnen in de buurt van een zonnevlek "kortsluiten", en een explosie op het zonne-oppervlak veroorzaken. Tijdens de uitbarsting ("flare") werd een hoeveelheid materie met een snelheid van ongeveer 1.000 km/s van onze ster weggeslingerd. Een deel van de uitgestoten materie is onderweg naar de Aarde. De verwachting was dat dit wellicht komende nacht zou aankomen. Het schokfront komt er in ieder geval al aan, een "beetje vroeger dan verwacht", twitterde de Volkssterrenwacht Urania. Geen gevolgen voor communicatie op Aarde Als het materiaal tijdens de nacht met de atmosfeer van onze planeet botst, kan dit tot poollicht leiden, al is de kans niet erg groot, benadrukt Urania. Het waarneemvenster is beperkt door de korte nachten (van ongeveer 23.30 tot 03.30 uur) en door de Maan. Die staat in eerste kwartier en gaat pas na 01.00 uur onder. De volkssterrenwacht benadrukt ook dat de gevolgen van deze uitbarsting niet voelbaar zijn op Aarde. "Dus geen problemen met radioverbindingen of op het elektriciteitsnet, geen foute gps-signalen, en geen verhoogde doses straling voor vliegtuigpassagiers." (Belga)