De stralingswaarden liggen er meer dan 500 keer boven de veiligheidslimiet. "We kunnen niet uitsluiten dat er bepaalde streken zijn waar het voor de bewoners lange tijd zal duren vooraleer ze naar hun woningen mogen terugkeren", zegt regeringswoordvoerder Yukio Edano.

Volgens Edano wil de overheid eerst exacte stralingsmetingen en stappen tot decontaminatie afwachten en zich met de getroffen gemeenten beraden, vooraleer een definitieve beslissing over de duur en de grootte van de verboden zone genomen wordt.

De omgeving in een straal van 20 kilometer rond de kerncentrale is verboden zone en mag slechts met toestemming van overheidswege en met beschermende kleding tegen straling betreden worden. De exploitant van de beschadigde kerninstallatie, Tokyo Electric Power Co (Tepco), wil de reactoren tegen januari onder controle krijgen. Volgens de jongste verklaringen van het energieconcern is de uit de kerncentrale lekkende radioactiviteit de afgelopen weken verder gedaald. (Belga/TE)

De stralingswaarden liggen er meer dan 500 keer boven de veiligheidslimiet. "We kunnen niet uitsluiten dat er bepaalde streken zijn waar het voor de bewoners lange tijd zal duren vooraleer ze naar hun woningen mogen terugkeren", zegt regeringswoordvoerder Yukio Edano. Volgens Edano wil de overheid eerst exacte stralingsmetingen en stappen tot decontaminatie afwachten en zich met de getroffen gemeenten beraden, vooraleer een definitieve beslissing over de duur en de grootte van de verboden zone genomen wordt. De omgeving in een straal van 20 kilometer rond de kerncentrale is verboden zone en mag slechts met toestemming van overheidswege en met beschermende kleding tegen straling betreden worden. De exploitant van de beschadigde kerninstallatie, Tokyo Electric Power Co (Tepco), wil de reactoren tegen januari onder controle krijgen. Volgens de jongste verklaringen van het energieconcern is de uit de kerncentrale lekkende radioactiviteit de afgelopen weken verder gedaald. (Belga/TE)