Op 20 augustus vond er op de Zon een uitbarsting plaats waardoor er een grote plasmawolk (CME) richting Aarde werd gespuwd, zo meldt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA op basis van waarnemingen van de Solar Terrestrial Relations Observatory.

Plasmawolken zijn niet ongewoon, maar diegene die zich richting Aarde begeven, zijn vaak niet zonder gevolgen.

Het duurt een tot drie dagen voor de wolk met miljarden ton protonen en elektronen de Aarde bereikt. Deze geladen deeltjes kunnen niet doorheen de atmosfeer dringen en zijn dus niet schadelijk voor de mens. Wel kunnen ze elektronische systemen in satellieten en op Aarde in de war sturen, zo waarschuwt de NASA.

Poollicht

Plasmawolken kunnen ook poollicht veroorzaken wanneer ze botsen met het magnetische veld van de Aarde.

Begin 2012 veroorzaakte de grootste zonnevlam sinds zes jaar gedurende enkele dagen problemen met bepaalde GPS-systemen, vliegtuigcommunicatie en satellieten. Verschillende Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen, waaronder Delta en United, leidden vluchten die normaal gezien over de Noord- en Zuidpool vliegen om. (TE)

Op 20 augustus vond er op de Zon een uitbarsting plaats waardoor er een grote plasmawolk (CME) richting Aarde werd gespuwd, zo meldt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA op basis van waarnemingen van de Solar Terrestrial Relations Observatory. Plasmawolken zijn niet ongewoon, maar diegene die zich richting Aarde begeven, zijn vaak niet zonder gevolgen. Het duurt een tot drie dagen voor de wolk met miljarden ton protonen en elektronen de Aarde bereikt. Deze geladen deeltjes kunnen niet doorheen de atmosfeer dringen en zijn dus niet schadelijk voor de mens. Wel kunnen ze elektronische systemen in satellieten en op Aarde in de war sturen, zo waarschuwt de NASA. Poollicht Plasmawolken kunnen ook poollicht veroorzaken wanneer ze botsen met het magnetische veld van de Aarde. Begin 2012 veroorzaakte de grootste zonnevlam sinds zes jaar gedurende enkele dagen problemen met bepaalde GPS-systemen, vliegtuigcommunicatie en satellieten. Verschillende Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen, waaronder Delta en United, leidden vluchten die normaal gezien over de Noord- en Zuidpool vliegen om. (TE)