De reconstructie gebeurde op basis van het skelet dat enkele maanden geleden werd teruggevonden onder een parking in het Britse Leicester. Ondertussen werd bevestigd dat dit het skelet was van de 15de eeuwse koning.

Experts van de universiteit van Dundee (Schotland) ontwierpen een model, op basis van een 3D-scan van zijn schedel. De afbeelding werd in Londen onthuld door de Richard III Society, die het project heeft gefinancierd.

Shock

"Voor iedereen die hem op basis van verschillende portretten voorstelde met vervormde trekken, moet dit rustige en bedachtzame gezicht een shock zijn", meent de organisatie, die streeft naar een herstel van het imago van Richard III. Volgens de Richard III Society geven de portretten die kort na zijn dood zijn gemaakt hardere trekken en gekrompen ogen weer.

Na zijn dood bij de Slag bij Bosworth in 1485, kwam de Britse troon in handen van de Tudors. Die beeldden Richard III af als een bloeddorstige tiran met een vervormd lichaam. Shakespeare vereeuwigde de koning als een gebochelde die twee van zijn neven liet vermoorden omdat ze zijn toegang tot de troon belemmerden.

Veel aangenamer

Richard III was pas 32 toen hij omkwam, en zag er in het echt "veel aangenamer en jeugdiger" uit. Alle bekende portretten zijn gemaakt na diens dood. "Er is altijd gedacht dat die gebaseerd waren op een of meer portretten die tijdens zijn leven gemaakt zijn", aldus historicus John Ashdown-Hill aan de BBC. Voor hem was het gepubliceerde portret "bijna alsof een echte persoon voor je staat". (Belga/TE)

De reconstructie gebeurde op basis van het skelet dat enkele maanden geleden werd teruggevonden onder een parking in het Britse Leicester. Ondertussen werd bevestigd dat dit het skelet was van de 15de eeuwse koning. Experts van de universiteit van Dundee (Schotland) ontwierpen een model, op basis van een 3D-scan van zijn schedel. De afbeelding werd in Londen onthuld door de Richard III Society, die het project heeft gefinancierd. Shock "Voor iedereen die hem op basis van verschillende portretten voorstelde met vervormde trekken, moet dit rustige en bedachtzame gezicht een shock zijn", meent de organisatie, die streeft naar een herstel van het imago van Richard III. Volgens de Richard III Society geven de portretten die kort na zijn dood zijn gemaakt hardere trekken en gekrompen ogen weer. Na zijn dood bij de Slag bij Bosworth in 1485, kwam de Britse troon in handen van de Tudors. Die beeldden Richard III af als een bloeddorstige tiran met een vervormd lichaam. Shakespeare vereeuwigde de koning als een gebochelde die twee van zijn neven liet vermoorden omdat ze zijn toegang tot de troon belemmerden. Veel aangenamer Richard III was pas 32 toen hij omkwam, en zag er in het echt "veel aangenamer en jeugdiger" uit. Alle bekende portretten zijn gemaakt na diens dood. "Er is altijd gedacht dat die gebaseerd waren op een of meer portretten die tijdens zijn leven gemaakt zijn", aldus historicus John Ashdown-Hill aan de BBC. Voor hem was het gepubliceerde portret "bijna alsof een echte persoon voor je staat". (Belga/TE)