Volgens Tine Missiaen van de Universiteit Gent had het gebied zelfs een naam: Doggerland.

In het blad De Grote Rede beschrijft Missiaen het wedervaren van dat Doggerland. Zo'n 18.000 jaar geleden moet de spiegel van de Noordzee, op het hoogtepunt van de laatste ijstijd, minstens 120 meter lager geweest zijn dan vandaag. Europa was toen veertig procent groter dan nu.

Op de bodem van de Noordzee bevinden zich tal van prehistorische sites, die een inzicht geven in hoe de mensen er destijds leefden. Zelfs landschappen kunnen er vrij goed uit afgeleid worden. Er zijn onder meer al een kaak van een leeuw, een keutel van een hyena en een stukje van een neanderthaler gevonden.

Interessant is de stelling dat de fameuze landbrug tussen het Europese vasteland en wat nu Engeland is lange tijd waarschijnlijk een vrij dicht bevolkt gebied was en dus niet, zoals vaak wordt aangenomen, een gebied waar mensen zich slechts sporadisch waagden. (DD)

Volgens Tine Missiaen van de Universiteit Gent had het gebied zelfs een naam: Doggerland. In het blad De Grote Rede beschrijft Missiaen het wedervaren van dat Doggerland. Zo'n 18.000 jaar geleden moet de spiegel van de Noordzee, op het hoogtepunt van de laatste ijstijd, minstens 120 meter lager geweest zijn dan vandaag. Europa was toen veertig procent groter dan nu. Op de bodem van de Noordzee bevinden zich tal van prehistorische sites, die een inzicht geven in hoe de mensen er destijds leefden. Zelfs landschappen kunnen er vrij goed uit afgeleid worden. Er zijn onder meer al een kaak van een leeuw, een keutel van een hyena en een stukje van een neanderthaler gevonden. Interessant is de stelling dat de fameuze landbrug tussen het Europese vasteland en wat nu Engeland is lange tijd waarschijnlijk een vrij dicht bevolkt gebied was en dus niet, zoals vaak wordt aangenomen, een gebied waar mensen zich slechts sporadisch waagden. (DD)