’s Werelds populairste komeetlandertje Philae blijft tot de verbeelding spreken. Wetenschappers hebben nu het geluid vrijgegeven die zijn akoestische sensoren registreerden.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Er duiken nog steeds leuke details op over de historische landing op komeet 67P/Churyumov-Gerasimenk. Zo registreerden de sensoren van het Cometary Acoustic Surface Sounding Experiment (CASSE), die zich aan de onderkant van de drie poten van Philae bevinden, de eerste impact van de komeetlanding. Philae zou daarna nog twee keer teruggekaatst zijn.
Het audiofragment van amper twee seconden is best wel interessant voor de wetenschappers van de Europese Ruimtevaartorganisatie ESA. Dankzij de analyse van de vibraties kunnen ze meer te weten komen over de bodem van de komeet.
Verrassing
Eerder maakte het Duitse Ruimtevaartbureau DLR bekend dat de ondergrond van de komeetkop harder is dan gedacht. Het was één van de eerste verrassingen die de nooit geziene missie opleverde
‘De komeetlander kwam in contact met een zachte laag van enkele centimeters dik. Enkele milliseconden later kwamen de voeten in contact met een harde laag, mogelijk een ijslaag op de komeet’, zegt wetenschapper Klaus Seidensticker in een mededeling.
Philae is ondertussen organische moleculen op het spoor gekomen. Het instrument Cosac ‘snoof’ de atmosfeer van de ‘staartster’ op en detecteerde na de landing de eerste organische moleculen.
Vlak voor de robot ter grootte van een wasmachine in winterslaap ging, is vanop Aarde een manoeuvre gelukt opdat de zonnepanelen meer zonlicht zouden krijgen. DLR sluit daarom niet uit dat de Philae weer vanaf de lente contact kan hebben met de Aarde.