Is een man die zegt dat hij aan de pil is, te vertrouwen?

Er wordt al jaren druk gesleuteld aan een anticonceptiepil voor mannen, met de nobele bedoeling vrouwen te vrijwaren van een permanente hormonenbehandeling om niet ongewenst zwanger te raken. De ontwikkeling van die pil zit momenteel in de fase van de klinische tests.

Ondanks het feit dat de mannenpil er nog niet is, wordt er al wel over haar consequenties nagedacht. De Journal of Family Planning and Reproductive Health Care stond daarbij stil bij een prangende vraag: is een man die zegt dat hij aan de pil is, te vertrouwen?

Het antwoord viel mooi uiteen in twee groepen: mannen waren ervan overtuigd dat zij de pil plichtsgetrouw zouden nemen, vrouwen zouden hun risico op een ongewenste zwangerschap niet willen laten afhangen van het woord van een man. Dat kan bezwaarlijk verrassend genoemd worden. Vrouwen hebben veel meer te verliezen bij een ongewenste zwangerschap dan mannen.

Zowel mannen als vrouwen vonden echter wel dat de pil voor mannen een goed idee was.

Vergeten

De voornaamste reden voor de twijfel inzake de betrouwbaarheid van de man, was niet de platte leugen om geen partijtje seks te missen, wel vergetelheid. De pil zou dagelijks moeten worden ingenomen, en vrouwen zijn er niet van overtuigd dat mannen die routine aankunnen. Farmaceutische bedrijven zijn overigens al op zoek naar mogelijkheden om de pil op de markt te brengen in de vorm van een implantaat dat jaren meegaat.

Het vakblad Sex Roles heeft een analyse gemaakt van de kwestie hoe mannen en vrouwen elkaar beoordelen in functie van het praten over condoomgebruik bij een vrijpartij. Vooral het oordeel over een vrouw hangt af van het gesprek. Als ze benadrukt dat ze het condoom actief wil inbouwen in het seksuele spel, wordt ze harder beoordeeld dan wanneer ze gewoon seks weigert als er geen condoom zou worden gebruikt.

Wat beantwoordt aan het gegeven dat van vrouwen moeilijker aanvaard wordt dat ze open voor een plezierige sekservaring uitkomen dan van mannen. Promiscue gedrag van vrouwen ligt nog altijd niet voor de hand.

Dirk Draulans

Is een man die zegt dat hij aan de pil is, te vertrouwen?Er wordt al jaren druk gesleuteld aan een anticonceptiepil voor mannen, met de nobele bedoeling vrouwen te vrijwaren van een permanente hormonenbehandeling om niet ongewenst zwanger te raken. De ontwikkeling van die pil zit momenteel in de fase van de klinische tests. Ondanks het feit dat de mannenpil er nog niet is, wordt er al wel over haar consequenties nagedacht. De Journal of Family Planning and Reproductive Health Care stond daarbij stil bij een prangende vraag: is een man die zegt dat hij aan de pil is, te vertrouwen? Het antwoord viel mooi uiteen in twee groepen: mannen waren ervan overtuigd dat zij de pil plichtsgetrouw zouden nemen, vrouwen zouden hun risico op een ongewenste zwangerschap niet willen laten afhangen van het woord van een man. Dat kan bezwaarlijk verrassend genoemd worden. Vrouwen hebben veel meer te verliezen bij een ongewenste zwangerschap dan mannen. Zowel mannen als vrouwen vonden echter wel dat de pil voor mannen een goed idee was. Vergeten De voornaamste reden voor de twijfel inzake de betrouwbaarheid van de man, was niet de platte leugen om geen partijtje seks te missen, wel vergetelheid. De pil zou dagelijks moeten worden ingenomen, en vrouwen zijn er niet van overtuigd dat mannen die routine aankunnen. Farmaceutische bedrijven zijn overigens al op zoek naar mogelijkheden om de pil op de markt te brengen in de vorm van een implantaat dat jaren meegaat. Het vakblad Sex Roles heeft een analyse gemaakt van de kwestie hoe mannen en vrouwen elkaar beoordelen in functie van het praten over condoomgebruik bij een vrijpartij. Vooral het oordeel over een vrouw hangt af van het gesprek. Als ze benadrukt dat ze het condoom actief wil inbouwen in het seksuele spel, wordt ze harder beoordeeld dan wanneer ze gewoon seks weigert als er geen condoom zou worden gebruikt. Wat beantwoordt aan het gegeven dat van vrouwen moeilijker aanvaard wordt dat ze open voor een plezierige sekservaring uitkomen dan van mannen. Promiscue gedrag van vrouwen ligt nog altijd niet voor de hand. Dirk Draulans