Een team van wetenschappers van de universiteit van Tennessee in Knoxville heeft in lichamen van inktvissen een enzym ontdekt dat mogelijk zenuwgas en andere dodelijke chemische wapens in het lichaam kan afbreken, zo schrijft Time.com.

Het onderzoek, dat onlangs werd gepubliceerd in het vakblad Journal of Physical Chemistry bestudeert de mogelijkheid om deze proteïnen, die zenuwgas zoals sarin als het ware 'opeten', genetisch te manipuleren. Sarin is berucht voor zijn gebruik als chemisch wapen in de Syrische burgeroorlog en tijdens een terroristische aanslag in 1995 in de metro van Tokio.

De wetenschappers hopen uit deze enzymen een medicijn te ontwikkelen dat de schadelijke effecten op de mens moet verzachten, maar eerst moeten ze de enzymen manipuleren om te verzekeren dat het menselijk lichaam ze niet vernietigt.

'Het gebruik van een enzym van inktvissen als natuurlijke aasvreter in mensen is problematisch omdat het menselijk lichaam het als een vreemde indringer beschouwt en het gaat aanvallen', aldus onderzoeker Jerry Parks.

Daarnaast moeten de onderzoekers ook uitzoeken wat de beste manier is om het medicijn toe te dienen. Wellicht is dat een inspuiting, maar het kan ook met een spuitbus of pleister. De wetenschappers hopen ondertussen dat door hun onderzoek het gebruik van zenuwgas door oorlogsvoerders een stuk minder aantrekkelijker wordt.

Een team van wetenschappers van de universiteit van Tennessee in Knoxville heeft in lichamen van inktvissen een enzym ontdekt dat mogelijk zenuwgas en andere dodelijke chemische wapens in het lichaam kan afbreken, zo schrijft Time.com. Het onderzoek, dat onlangs werd gepubliceerd in het vakblad Journal of Physical Chemistry bestudeert de mogelijkheid om deze proteïnen, die zenuwgas zoals sarin als het ware 'opeten', genetisch te manipuleren. Sarin is berucht voor zijn gebruik als chemisch wapen in de Syrische burgeroorlog en tijdens een terroristische aanslag in 1995 in de metro van Tokio.De wetenschappers hopen uit deze enzymen een medicijn te ontwikkelen dat de schadelijke effecten op de mens moet verzachten, maar eerst moeten ze de enzymen manipuleren om te verzekeren dat het menselijk lichaam ze niet vernietigt. 'Het gebruik van een enzym van inktvissen als natuurlijke aasvreter in mensen is problematisch omdat het menselijk lichaam het als een vreemde indringer beschouwt en het gaat aanvallen', aldus onderzoeker Jerry Parks.Daarnaast moeten de onderzoekers ook uitzoeken wat de beste manier is om het medicijn toe te dienen. Wellicht is dat een inspuiting, maar het kan ook met een spuitbus of pleister. De wetenschappers hopen ondertussen dat door hun onderzoek het gebruik van zenuwgas door oorlogsvoerders een stuk minder aantrekkelijker wordt.