Amerikaanse en Australische wetenschappers zijn erin geslaagd om het verouderingsproces bij muizen terug te draaien. Dat bericht de Britse krant The Guardian. De onderzoekers hopen spoedig ook een middel te ontwikkelen dat veroudering bij mensen tegengaat.

De geleerden hebben een manier ontdekt om bij muizen de werking van de cellen te herstellen. Zo wordt het volledige verouderingsproces in de spieren teruggedraaid. De 2-jarige muizen uit de studie zien er nu opnieuw uit als dieren van 6 maanden oud. Volgens de wetenschappers is dat te vergelijken met een 60-jarige mens die er weer uitziet als iemand van 20.

Ook getest op mensen

Het onderzoek richtte zich op de mitochondriën, de organellen die functioneren als energiecentrale in een cel. Het verouderingsproces wordt veroorzaakt, doordat de communicatie tussen de mitochondriën en de celkern in de loop der jaren afneemt. Door in de cellen extra nicotinamideadeninedinucleotide (NAD) te injecteren, konden de onderzoekers het verouderingsproces tegengaan. NAD is een biochemische elektronendrager die voorkomt in onze cellen, maar die afneemt naarmate we ouder worden.

De wetenschappers willen hun onderzoek in de loop van volgend jaar uitbreiden naar mensen. Omdat NAD al van nature voorkomt in het menselijk lichaam, vermoeden ze dat de neveneffecten minimaal zullen zijn. Door het verouderingsproces bij mensen terug te draaien hopen de experts aandoeningen als kanker, dementie en suikerziekte beter te kunnen behandelen.

Kostprijs: 35.000 euro per dag

Volgens biomedicus Nigel Turner van de universiteit van Nieuw-Zuid-Wales werd het verouderingsproces bij de muizen in amper een week omgedraaid. Turner denkt wel dat het nog een aantal jaren zal duren, voordat er een 'toverpilletje' op de markt komt dat ons allemaal weer 20 jaar maakt. Hij schat immers dat de kostprijs van zo'n middel voor de mens momenteel nog zo'n 35.000 euro per dag zou bedragen. (YD)

Amerikaanse en Australische wetenschappers zijn erin geslaagd om het verouderingsproces bij muizen terug te draaien. Dat bericht de Britse krant The Guardian. De onderzoekers hopen spoedig ook een middel te ontwikkelen dat veroudering bij mensen tegengaat.De geleerden hebben een manier ontdekt om bij muizen de werking van de cellen te herstellen. Zo wordt het volledige verouderingsproces in de spieren teruggedraaid. De 2-jarige muizen uit de studie zien er nu opnieuw uit als dieren van 6 maanden oud. Volgens de wetenschappers is dat te vergelijken met een 60-jarige mens die er weer uitziet als iemand van 20.Het onderzoek richtte zich op de mitochondriën, de organellen die functioneren als energiecentrale in een cel. Het verouderingsproces wordt veroorzaakt, doordat de communicatie tussen de mitochondriën en de celkern in de loop der jaren afneemt. Door in de cellen extra nicotinamideadeninedinucleotide (NAD) te injecteren, konden de onderzoekers het verouderingsproces tegengaan. NAD is een biochemische elektronendrager die voorkomt in onze cellen, maar die afneemt naarmate we ouder worden.De wetenschappers willen hun onderzoek in de loop van volgend jaar uitbreiden naar mensen. Omdat NAD al van nature voorkomt in het menselijk lichaam, vermoeden ze dat de neveneffecten minimaal zullen zijn. Door het verouderingsproces bij mensen terug te draaien hopen de experts aandoeningen als kanker, dementie en suikerziekte beter te kunnen behandelen.Volgens biomedicus Nigel Turner van de universiteit van Nieuw-Zuid-Wales werd het verouderingsproces bij de muizen in amper een week omgedraaid. Turner denkt wel dat het nog een aantal jaren zal duren, voordat er een 'toverpilletje' op de markt komt dat ons allemaal weer 20 jaar maakt. Hij schat immers dat de kostprijs van zo'n middel voor de mens momenteel nog zo'n 35.000 euro per dag zou bedragen. (YD)