Op onze Zon hebben zich vrijdag al twee zeer zware uitbarstingen voorgedaan, zo heeft poollicht.be gemeld. Het is al een paar dagen opvallend onrustig op onze ster, met geregeld een uitbarsting. Die zonnevlammen bleven de voorbije dagen beperkt tot de lage C en de middelste M-klasse.

Ook vrijdag waren er enkele van deze klasse, maar ook twee van de hoogste X-klasse. De eerste was om 10.18 uur vanuit zonnevlek AR 1882 en was één van de X1,74 klasse. Daarbij kwam volgens spaceweather.com een enorme hoeveelheid UV-straling vrij. De tweede deed zich voor om 17.21 uur en was van de klasse X2,13.

"Er is geen reden te denken dat deze schietpartij snel zal eindigen", aldus spaceweather.com. Ook het gespecialiseerde onderzoekscentrum SIDC op het plateau van Ukkel verwacht in de 48 uur nog X-uitbarstingen en waarschuwt voor mogelijke protonenstormen. (Belga/EE)

Op onze Zon hebben zich vrijdag al twee zeer zware uitbarstingen voorgedaan, zo heeft poollicht.be gemeld. Het is al een paar dagen opvallend onrustig op onze ster, met geregeld een uitbarsting. Die zonnevlammen bleven de voorbije dagen beperkt tot de lage C en de middelste M-klasse. Ook vrijdag waren er enkele van deze klasse, maar ook twee van de hoogste X-klasse. De eerste was om 10.18 uur vanuit zonnevlek AR 1882 en was één van de X1,74 klasse. Daarbij kwam volgens spaceweather.com een enorme hoeveelheid UV-straling vrij. De tweede deed zich voor om 17.21 uur en was van de klasse X2,13. "Er is geen reden te denken dat deze schietpartij snel zal eindigen", aldus spaceweather.com. Ook het gespecialiseerde onderzoekscentrum SIDC op het plateau van Ukkel verwacht in de 48 uur nog X-uitbarstingen en waarschuwt voor mogelijke protonenstormen. (Belga/EE)