Zebra's zijn individueel te herkennen aan hun strepen.

Er is debat over het strepenpatroon op een zebra. Wit op zwart of zwart op wit, is een van de hangijzers. Waarschijnlijk witte strepen op een zwarte achtergrond, want de kans dat zebra's afstammen van donkere dieren zonder strepen is groter dan van witte dieren.

Verwarring

De functie van het strepenkleed is ook nog altijd niet duidelijk. Een van de betere hypotheses is dat de strepen roofdieren in verwarring kunnen brengen, zeker als zebra's in dichte groepen leven, omdat het dan moeilijker wordt om afstand en positie van een individueel dier nauwkeurig in te kunnen schatten, wat de kans op een succesvolle aanval verkleint.

Verschillen

Zebra's zouden elkaar herkennen aan hun unieke strepenpatroon, is een andere hypothese, die mogelijk voorbij gaat aan het feit dat de dieren wel subtielere manieren zullen hebben om elkaar te onderscheiden. Wij zien natuurlijk weinig individuele verschillen tussen zebra's, want we zijn niet gemaakt om ons op de juiste details te focussen.

Verplaatsingen

Het vakblad New Scientist beschrijft het softwareprogramma, StripeSpotter dat de strepen van een zebra op een foto omzet in een soort barcode die in een bestand kan worden opgenomen. Een instrument dat nuttig kan zijn om onder meer de verplaatsingen van individuele zebra's in een groep te bestuderen. Of om na te gaan hoe lang zebra's leven en of ze steevast in de buurt van dezelfde andere dieren vertoeven. Want er is nog veel over het ongetwijfeld boeiende leven van de zebra dat we niet weten. (DD)

Zebra's zijn individueel te herkennen aan hun strepen. Er is debat over het strepenpatroon op een zebra. Wit op zwart of zwart op wit, is een van de hangijzers. Waarschijnlijk witte strepen op een zwarte achtergrond, want de kans dat zebra's afstammen van donkere dieren zonder strepen is groter dan van witte dieren. Verwarring De functie van het strepenkleed is ook nog altijd niet duidelijk. Een van de betere hypotheses is dat de strepen roofdieren in verwarring kunnen brengen, zeker als zebra's in dichte groepen leven, omdat het dan moeilijker wordt om afstand en positie van een individueel dier nauwkeurig in te kunnen schatten, wat de kans op een succesvolle aanval verkleint. Verschillen Zebra's zouden elkaar herkennen aan hun unieke strepenpatroon, is een andere hypothese, die mogelijk voorbij gaat aan het feit dat de dieren wel subtielere manieren zullen hebben om elkaar te onderscheiden. Wij zien natuurlijk weinig individuele verschillen tussen zebra's, want we zijn niet gemaakt om ons op de juiste details te focussen. Verplaatsingen Het vakblad New Scientist beschrijft het softwareprogramma, StripeSpotter dat de strepen van een zebra op een foto omzet in een soort barcode die in een bestand kan worden opgenomen. Een instrument dat nuttig kan zijn om onder meer de verplaatsingen van individuele zebra's in een groep te bestuderen. Of om na te gaan hoe lang zebra's leven en of ze steevast in de buurt van dezelfde andere dieren vertoeven. Want er is nog veel over het ongetwijfeld boeiende leven van de zebra dat we niet weten. (DD)