Woorden kunnen niet alleen emotioneel kwetsend zijn maar ook fysisch. Dat blijkt uit een studie van wetenschappers van de Duitse Jena Universiteit.

Vaak waarschuwen dokters hun patiënten bij een consulatie op voorhand voor de pijn die zal volgen. Zinnetjes als "Dit kan een beetje pijn doen" of "je kan een wat pijn voelen" zijn bedoeld om de patiënt gerust te stellen maar kunnen het omgekeerde effect hebben en net pijn veroorzaken.

Ook praten over hoeveel pijn je hebt en waar, kan de pijn erger maken. Zo zeggen de onderzoekers dat de chronische pijn bij patiënten vaak verslechterd omdat ze telkens gevraagd worden om te omschrijven hoe ze zich voelen.

De onderzoekers van het departement Biologie en Klinische Psychologie kwamen tot die conclusie nadat ze zowel bij kinderen als volwassenen een MRI-scan toepasten. Hierdoor konden ze kijken hoe de hersenen reageren op woorden die geassocieerd worden met pijn.

Uit de studie, die werd gepubliceerd in het magazine Pain, blijkt dat woorden zoals 'pijnlijk', 'prikje', 'steek', 'wonde' en waarschuwingen voor pijn het gebied in de hersenen dat instaat voor de registratie van pijn stimuleert .

Die reactie kan volgens het team een overlevingsinstinct zijn waarbij mensen leren om pijn in de toekomst te vermijden. Negatieve woorden zoals 'verschrikkelijk' en 'afschuwelijk' bleken niet hetzelfde effect te hebben.

Woorden kunnen niet alleen emotioneel kwetsend zijn maar ook fysisch. Dat blijkt uit een studie van wetenschappers van de Duitse Jena Universiteit. Vaak waarschuwen dokters hun patiënten bij een consulatie op voorhand voor de pijn die zal volgen. Zinnetjes als "Dit kan een beetje pijn doen" of "je kan een wat pijn voelen" zijn bedoeld om de patiënt gerust te stellen maar kunnen het omgekeerde effect hebben en net pijn veroorzaken. Ook praten over hoeveel pijn je hebt en waar, kan de pijn erger maken. Zo zeggen de onderzoekers dat de chronische pijn bij patiënten vaak verslechterd omdat ze telkens gevraagd worden om te omschrijven hoe ze zich voelen. De onderzoekers van het departement Biologie en Klinische Psychologie kwamen tot die conclusie nadat ze zowel bij kinderen als volwassenen een MRI-scan toepasten. Hierdoor konden ze kijken hoe de hersenen reageren op woorden die geassocieerd worden met pijn. Uit de studie, die werd gepubliceerd in het magazine Pain, blijkt dat woorden zoals 'pijnlijk', 'prikje', 'steek', 'wonde' en waarschuwingen voor pijn het gebied in de hersenen dat instaat voor de registratie van pijn stimuleert . Die reactie kan volgens het team een overlevingsinstinct zijn waarbij mensen leren om pijn in de toekomst te vermijden. Negatieve woorden zoals 'verschrikkelijk' en 'afschuwelijk' bleken niet hetzelfde effect te hebben.