Farmareus Pfizer stopt de ontwikkeling van 'Dimebon'. Uit de laatste tests blijkt dat het "wondermiddel" tegen alzheimer toch niet blijkt te werken. Daardoor verliest Pfizer de 725 miljoen dollar die het al geïnvesteerd had, zo schrijft De Standaard.

Klap voor alzheimerpatiënten
In 2011 bleek dat de resultaten van de laatste fase van de proefperiode slechter waren dan verwacht, zegt Pfizer België. "We hebben een jaar bestudeerd of er een andere oplossing was, maar nu is toch beslist om te stoppen. Pijnlijk, want de eerste resultaten waren zéér hoopgevend".

Dit is weer een klap voor alzheimerpatiënten, zegt de Vlaamse experte Christine Van Broeckhoven. "De laatste jaren zijn heel wat onderzoeken naar veelbelovende medicijnen vroegtijdig gestaakt. De waarheid is dat we op dit moment nog ver af zijn hét medicijn dat alzheimer moet genezen.

Dimebon werd begin jaren 80 in Rusland ontwikkeld als middel tegen hooikoorts. Bij toeval werd ontdekt dat patiënten die drie keer per dag een tablet innamen, ook beter en helderder konden nadenken.

Crisis

Eigenaar van het medicijn was het Amerikaanse Medivation, dat steun vond bij geneesmiddelengigant Pfizer. Die bracht het geld en de knowhow nodig om het onderzoek naar Dimebon verder te ontwikkelen.

Een eerste onderzoek bij 183 patiënten was veelbelovend. "Het meest veelbelovende ooit in de strijd tegen alzheimer", zei een topspecialist. Pfizer blijft investeren in onderzoek naar de ziekte. "Ook wij zijn onderhevig aan de crisis en hebben ons onderzoek moeten terugschroeven, maar research tegen alzheimer blijft onze core business." (Belga/TE)

Farmareus Pfizer stopt de ontwikkeling van 'Dimebon'. Uit de laatste tests blijkt dat het "wondermiddel" tegen alzheimer toch niet blijkt te werken. Daardoor verliest Pfizer de 725 miljoen dollar die het al geïnvesteerd had, zo schrijft De Standaard. Klap voor alzheimerpatiënten In 2011 bleek dat de resultaten van de laatste fase van de proefperiode slechter waren dan verwacht, zegt Pfizer België. "We hebben een jaar bestudeerd of er een andere oplossing was, maar nu is toch beslist om te stoppen. Pijnlijk, want de eerste resultaten waren zéér hoopgevend". Dit is weer een klap voor alzheimerpatiënten, zegt de Vlaamse experte Christine Van Broeckhoven. "De laatste jaren zijn heel wat onderzoeken naar veelbelovende medicijnen vroegtijdig gestaakt. De waarheid is dat we op dit moment nog ver af zijn hét medicijn dat alzheimer moet genezen. Dimebon werd begin jaren 80 in Rusland ontwikkeld als middel tegen hooikoorts. Bij toeval werd ontdekt dat patiënten die drie keer per dag een tablet innamen, ook beter en helderder konden nadenken. CrisisEigenaar van het medicijn was het Amerikaanse Medivation, dat steun vond bij geneesmiddelengigant Pfizer. Die bracht het geld en de knowhow nodig om het onderzoek naar Dimebon verder te ontwikkelen. Een eerste onderzoek bij 183 patiënten was veelbelovend. "Het meest veelbelovende ooit in de strijd tegen alzheimer", zei een topspecialist. Pfizer blijft investeren in onderzoek naar de ziekte. "Ook wij zijn onderhevig aan de crisis en hebben ons onderzoek moeten terugschroeven, maar research tegen alzheimer blijft onze core business." (Belga/TE)