Astronomen hebben een uniek systeem ontdekt waarbij een witte dwergster een andere grotere ster opslokt. Het is uitkijken of de partner volledig verslonden zal worden of dat er een supernova zal ontstaan.
Astronomen hebben een uniek systeem ontdekt van twee sterren waarbij de ene de andere “opslokt”. De ontdekking is veelbelovend voor een beter begrip van het uitdoven van sterren. “Het is de eerste keer dat we een witte, supercompacte dwergster zien die gas steelt van een andere ster door ze op te slokken”, zegt de Universiteit van Cambridge, die de studie leidt.
Vijf keer helderder
Het binaire systeem, genaamd Gaia14aae, ligt op ongeveer 730 lichtjaren in het sterrenbeeld Draak. De satelliet Gaia van het Europees Ruimtevaartagentschap stelde in augustus 2014 vast dat de twee sterren vijf keer helderder worden in 24 uur tijd.
Volgens de astronomen is de plotse helderheid te wijten aan het feit dat de witte dwerg – die zo compact is dat een koffielepel van zijn materie het gewicht heeft van een olifant – zijn tegenhanger opslokt, hoewel die groter is dan haar. Het effect van de zwaartekracht van de witte, zeer compacte dwerg is zo sterk dat het zijn tegenhanger dwingt om dichterbij te komen.
Supernova
De astronomen weten niet of de witte dwerg zijn partner volledig zal verslinden. Een andere mogelijkheid is dat ze een supernova zal veroorzaken, een gigantische explosie die de dood van een ster markeert. (Belga/WB)