Consumenten worden gebombardeerd met regeltjes die ze in een winkel moeten volgen als ze verstandig willen kopen. Regeltjes als: niets op ooghoogte kopen, maar de onderste rekken opzoeken, of de items aan de rand van een rek en niet in het midden. Steeds meer studies tonen aan dat iemands winkelgedrag in belangrijke mate bepaalt hoe gezond hij of zij eet.

Sommige winkeliers, vooral grote supermarkten, gebruiken allerhande labels om aan te duiden in welke mate een bepaald item al dan niet gezond is. Een zoveelste reeks labels, zeggen sommigen dan meteen, waardoor mensen in de wildgroei hun weg niet meer vinden.

Onderzoekers rapporteren in de Journal of Nutrition Education and Behaviour hoe (Amerikaanse) consumenten in winkels reageren op de aanwezigheid van zulke labels. De meesten raakten er niet goed wijs uit, maar een kleine inleiding van minder dan tien minuten door een labelexpert over de informatie, leidde tot een gezonder koopgedrag. Na zo'n introductie hadden mensen beduidend meer gezonde producten in hun winkelkarretje dan in normale omstandigheden.

Veel mensen zitten zo rigide vast in een shoppingroutine dat het niet evident is om hun koopgedrag te wijzigen. (DD)

Consumenten worden gebombardeerd met regeltjes die ze in een winkel moeten volgen als ze verstandig willen kopen. Regeltjes als: niets op ooghoogte kopen, maar de onderste rekken opzoeken, of de items aan de rand van een rek en niet in het midden. Steeds meer studies tonen aan dat iemands winkelgedrag in belangrijke mate bepaalt hoe gezond hij of zij eet. Sommige winkeliers, vooral grote supermarkten, gebruiken allerhande labels om aan te duiden in welke mate een bepaald item al dan niet gezond is. Een zoveelste reeks labels, zeggen sommigen dan meteen, waardoor mensen in de wildgroei hun weg niet meer vinden. Onderzoekers rapporteren in de Journal of Nutrition Education and Behaviour hoe (Amerikaanse) consumenten in winkels reageren op de aanwezigheid van zulke labels. De meesten raakten er niet goed wijs uit, maar een kleine inleiding van minder dan tien minuten door een labelexpert over de informatie, leidde tot een gezonder koopgedrag. Na zo'n introductie hadden mensen beduidend meer gezonde producten in hun winkelkarretje dan in normale omstandigheden. Veel mensen zitten zo rigide vast in een shoppingroutine dat het niet evident is om hun koopgedrag te wijzigen. (DD)