Amerikaanse wetenschappers beweren in het toonaangevende tijdschrift Nature dat ze een systeem hebben ontwikkeld dat hogere hersenactiviteit kan registreren. De vorsers willen op die manier achterhalen hoe en waarom mensen dromen.

"We willen de dromen van mensen lezen", zegt hoofdonderzoeker Moran Cerf van het California Institute of Technology in Nature. "Het zou geweldig zijn om de gedachten van comapatiënten die niet in staat zijn te communiceren, te kunnen lezen."

Al eeuwen lang zijn mensen gefascineerd door dromen en wat ze zouden betekenen. In het Oude Egypte werden dromen aanzien als boodschappen van God. Later gebruikten psychologen de droomanalyse om het onderbewustzijn beter te begrijpen. Maar de enige manier om toegang te krijgen tot een droom was door een persoon er naar te vragen na het ontwaken en ze dan te interpreteren.

Cerf hoopt met zijn methode de droomherinneringen van een persoon te vergelijken met een elektronische visualisatie van de hersenactiviteit.

Marilyn Monroe

Uit eerder onderzoek blijkt dat bepaalde neuronen of individuele hersencellen gelinkt zijn met specifieke objecten of concepten. Zo lichtte een bepaald neuron op toen een vrijwilliger aan Marilyn Monroe dacht.

"Als we een databank opstellen van verschillende neuronen met concepten, objecten en mensen, zouden we de gedachten van mensen kunnen lezen", aldus Cerf . "Beeld je in wat we allemaal zouden kunnen doen als we toegang hadden tot het menselijke brein en gedachten zouden kunnen visualiseren. Zo zou je in plaats van een e-mail te schrijven, hem gewoon kunnen denken."

Droomexperts stellen echter vragen bij deze vorm van visualisatie. Die geeft bijvoorbeeld weinig inzicht in de complexiteit van droomverhalen. Bovendien zouden personen diep in de hersenen elektroden moeten ingeplant krijgen om een gedetailleerd beeld te krijgen van de individuele neuronen.

Amerikaanse wetenschappers beweren in het toonaangevende tijdschrift Nature dat ze een systeem hebben ontwikkeld dat hogere hersenactiviteit kan registreren. De vorsers willen op die manier achterhalen hoe en waarom mensen dromen. "We willen de dromen van mensen lezen", zegt hoofdonderzoeker Moran Cerf van het California Institute of Technology in Nature. "Het zou geweldig zijn om de gedachten van comapatiënten die niet in staat zijn te communiceren, te kunnen lezen." Al eeuwen lang zijn mensen gefascineerd door dromen en wat ze zouden betekenen. In het Oude Egypte werden dromen aanzien als boodschappen van God. Later gebruikten psychologen de droomanalyse om het onderbewustzijn beter te begrijpen. Maar de enige manier om toegang te krijgen tot een droom was door een persoon er naar te vragen na het ontwaken en ze dan te interpreteren. Cerf hoopt met zijn methode de droomherinneringen van een persoon te vergelijken met een elektronische visualisatie van de hersenactiviteit. Marilyn MonroeUit eerder onderzoek blijkt dat bepaalde neuronen of individuele hersencellen gelinkt zijn met specifieke objecten of concepten. Zo lichtte een bepaald neuron op toen een vrijwilliger aan Marilyn Monroe dacht. "Als we een databank opstellen van verschillende neuronen met concepten, objecten en mensen, zouden we de gedachten van mensen kunnen lezen", aldus Cerf . "Beeld je in wat we allemaal zouden kunnen doen als we toegang hadden tot het menselijke brein en gedachten zouden kunnen visualiseren. Zo zou je in plaats van een e-mail te schrijven, hem gewoon kunnen denken." Droomexperts stellen echter vragen bij deze vorm van visualisatie. Die geeft bijvoorbeeld weinig inzicht in de complexiteit van droomverhalen. Bovendien zouden personen diep in de hersenen elektroden moeten ingeplant krijgen om een gedetailleerd beeld te krijgen van de individuele neuronen.