Wetenschappers verschepen gletsjerijs van Europa naar Antarctica

Een ijspegel met een schat aan informatie. © AFP

Een Frans-Italiaans team van wetenschappers haalt momenteel ijsblokken uit een gletsjer in de Alpen om te verschepen naar Antarctica om zo de geschiedenis van de aarde te ‘redden’.

Het klinkt misschien wat vreemd in de oren van heel wat mensen, maar voor de wetenschap is dit een ernstige zaak.

De gletsjers in de wereld smelten langzaam maar zeker (elke gletsjer lager dan 3.500 meter zal tegen het einde van de eeuw verdwenen zijn), maar de luchtbellen in het ijs van de gletsjers bevatten heel wat belangrijke informatie over de atmosfeer van de aarde, zoals gegevens over luchtvervuiling en temperatuur. Daarom willen onderzoekers de komende decennia en eeuwen ijsblokken uit de gletsjers in bewaring leggen op Antarctica.

Momenteel boren Franse en Italiaanse wetenschappers op de Col du Dôme, nabij de Mont Blanc, naar ijs in een van de oudste gedeelten van een gletsjer. De komende twee jaar zullen de ijsblokken bewaard worden in de universiteit van Grenoble om vervolgens naar Antarctica te worden overgebracht en opgeslagen te worden voor veder onderzoek in een bunker. Het team wil daarnaast ook ijspegels ophalen uit het Andesgebergte in Bolivia.

Door te boren in het ijs van een gletsjer, keren we terug in de tijd en kunnen we als het ware als in een boek lezen wat er met onze planeet is gebeurd, zegt Jerome Chappellaz van het Franse Nationaal Centrum voor Wetenschappelijk Onderzoek. ‘Eigenlijk is een gletsjer het geheugen van onze planeet’, zegt de Fransman. Op bepaalde plekken is zelfs ijs van 10.00 jaar oud terug te vinden, die de volledige geschiedenis van Europa bevat. (TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content