Wetenschappers gooien de handdoek in de ring en geven de zoektocht naar een van de meest mysterieuze elementaire deeltjes in het universum op. Net zoals Elvis wordt het steriele neutrino door wetenschappers overal ter wereld opgemerkt (zo suggereerden enkele vroegere experimenten het bestaan van het deeltje), maar een bewijs dat het spookdeeltje daadwerkelijk bestaat is er vooralsnog niet.

Het steriele neutrino wordt in de wetenschappelijke wereld beschouwd als de Heilige Graal, maar wetenschappers concluderen nu dat het deeltje ofwel niet bestaat ofwel een heel andere gedaante aanneemt dan aanvankelijk gedacht.

Momenteel kennen we drie verschillende types van neutrino's (muonen, elektronen en tau-neuronen), dat zijn elektrisch ongeladen subatomaire, elementaire deeltjes die zo etherisch zijn dat er elke seconde zo'n 65 miljard van passeren door een gebied de grootte van een menselijke duim, zonder enig effect te hebben want ze interageren zelden met materie. Op het moment dat u dit zit te lezen, reizen ze dus door uw lichaam aan de lichtsnelheid.

Reizen door planeet Aarde

Wetenschappers speculeerden lang dat er mogelijk een vierde 'steriele' neutrino bestond, die helemaal niet interageert met materie, enkel met de zwaartekracht, en die de oorsprong van donkere materie kan verklaren. Donkere materie maakt meer dan een kwart van het universum uit, maar is nog nooit eerder waargenomen door de wetenschap.

Maar na de analyse van honderdduizenden neutrino's die werden ontdekt door de neutrino-detector IceCube Laboratory onder het ijs van de zuidpool - nadat ze door planeet Aarde waren gereisd - rapporteren onderzoekers in het vakblad Physical Review Letters dat er 'geen bewijs' is dat ze bestaan.

De onvindbaarheid van het steriele neutrino betekent dan weer wel een goede zaak voor het Standaardmodel van de deeltjesfysica, een theorie uit de deeltjesfysica waarin de krachten en deeltjes die alle materie vormen, worden beschreven. Met de ontdekking van het deeltje zou het Standaardmodel immers als een kaartenhuis in elkaar zakken. (TE)

Wetenschappers gooien de handdoek in de ring en geven de zoektocht naar een van de meest mysterieuze elementaire deeltjes in het universum op. Net zoals Elvis wordt het steriele neutrino door wetenschappers overal ter wereld opgemerkt (zo suggereerden enkele vroegere experimenten het bestaan van het deeltje), maar een bewijs dat het spookdeeltje daadwerkelijk bestaat is er vooralsnog niet. Het steriele neutrino wordt in de wetenschappelijke wereld beschouwd als de Heilige Graal, maar wetenschappers concluderen nu dat het deeltje ofwel niet bestaat ofwel een heel andere gedaante aanneemt dan aanvankelijk gedacht. Momenteel kennen we drie verschillende types van neutrino's (muonen, elektronen en tau-neuronen), dat zijn elektrisch ongeladen subatomaire, elementaire deeltjes die zo etherisch zijn dat er elke seconde zo'n 65 miljard van passeren door een gebied de grootte van een menselijke duim, zonder enig effect te hebben want ze interageren zelden met materie. Op het moment dat u dit zit te lezen, reizen ze dus door uw lichaam aan de lichtsnelheid.Wetenschappers speculeerden lang dat er mogelijk een vierde 'steriele' neutrino bestond, die helemaal niet interageert met materie, enkel met de zwaartekracht, en die de oorsprong van donkere materie kan verklaren. Donkere materie maakt meer dan een kwart van het universum uit, maar is nog nooit eerder waargenomen door de wetenschap. Maar na de analyse van honderdduizenden neutrino's die werden ontdekt door de neutrino-detector IceCube Laboratory onder het ijs van de zuidpool - nadat ze door planeet Aarde waren gereisd - rapporteren onderzoekers in het vakblad Physical Review Letters dat er 'geen bewijs' is dat ze bestaan. De onvindbaarheid van het steriele neutrino betekent dan weer wel een goede zaak voor het Standaardmodel van de deeltjesfysica, een theorie uit de deeltjesfysica waarin de krachten en deeltjes die alle materie vormen, worden beschreven. Met de ontdekking van het deeltje zou het Standaardmodel immers als een kaartenhuis in elkaar zakken. (TE)