Managers die het beu zijn dat hun personeel haast altijd in slaap valt tijdens vergaderingen kunnen misschien overwegen om de stoelen uit de vergaderruimte weg te halen. Uit een proefproject van onderzoekers van de Washington University in het Amerikaanse St. Louis blijkt namelijk dat werknemers meer open staan voor ideeën van anderen en meer geneigd zijn om met hun collega's samen te werken wanneer ze rechtstaan tijdens een vergadering.

'Als je rechtstaat, krijgt je lichaam energie', zegt een van de auteurs van de studie, Andrew Knight. Dat betekent niet dat je als een maniak door de vergaderruimte moet rennen. Zelfs als je stilstaat zijn 'microbewegingen' betrokken, zoals bijvoorbeeld een been verplaatsen, wat een 'grotere fysiologische opwinding' met zich meebrengt.

'Rechtstaande mensen claimen hun eigen plaats niet zoals ze dat wel zouden doen aan een vergadertafel', zegt Knight. Dat betekent ook dat ze minder territoriaal zijn met betrekking tot hun eigen ideeën en beter luisteren naar anderen, vooral als het om mensen gaat die in een team moeten werken of kantoren waar veel defensieve of territoriale werknemers aan de slag zijn.

Goed voor de gezondheid

De studie, die gepubliceerd werd in het vakblad Social Psychological and Personality Science, herinnert aan eerdere studies waaruit blijkt dat rondwandelen de creativiteit bevordert en dat staande bureaus werknemers creatiever kunnen maken. Dit onderzoek is echter uniek omdat het onderzoekt hoe een groep, en niet een individu, wordt beïnvloed door rechtstaand werken.

De volgende stap in het onderzoek is nagaan hoe rechtstaande vergaderingen in echte ondernemingen verlopen. En of de lengte van een vergadering en regelmatig terugkerende meetings een effect hebben.

Los van het positieve effect op de samenwerking en creativiteit is een tijdje rechtstaan tijdens de dag gewoon ook erg goed voor je gezondheid. Een staand bureau vermindert nek- en rugpijn, verbetert de bloedcirculatie en bezorgt je een goed humeur. Langdurig zitten wordt dan weer geassocieerd met een hoge bloeddruk, bepaalde kankers en een vroegtijdige dood.

Managers die het beu zijn dat hun personeel haast altijd in slaap valt tijdens vergaderingen kunnen misschien overwegen om de stoelen uit de vergaderruimte weg te halen. Uit een proefproject van onderzoekers van de Washington University in het Amerikaanse St. Louis blijkt namelijk dat werknemers meer open staan voor ideeën van anderen en meer geneigd zijn om met hun collega's samen te werken wanneer ze rechtstaan tijdens een vergadering. 'Als je rechtstaat, krijgt je lichaam energie', zegt een van de auteurs van de studie, Andrew Knight. Dat betekent niet dat je als een maniak door de vergaderruimte moet rennen. Zelfs als je stilstaat zijn 'microbewegingen' betrokken, zoals bijvoorbeeld een been verplaatsen, wat een 'grotere fysiologische opwinding' met zich meebrengt. 'Rechtstaande mensen claimen hun eigen plaats niet zoals ze dat wel zouden doen aan een vergadertafel', zegt Knight. Dat betekent ook dat ze minder territoriaal zijn met betrekking tot hun eigen ideeën en beter luisteren naar anderen, vooral als het om mensen gaat die in een team moeten werken of kantoren waar veel defensieve of territoriale werknemers aan de slag zijn. De studie, die gepubliceerd werd in het vakblad Social Psychological and Personality Science, herinnert aan eerdere studies waaruit blijkt dat rondwandelen de creativiteit bevordert en dat staande bureaus werknemers creatiever kunnen maken. Dit onderzoek is echter uniek omdat het onderzoekt hoe een groep, en niet een individu, wordt beïnvloed door rechtstaand werken. De volgende stap in het onderzoek is nagaan hoe rechtstaande vergaderingen in echte ondernemingen verlopen. En of de lengte van een vergadering en regelmatig terugkerende meetings een effect hebben. Los van het positieve effect op de samenwerking en creativiteit is een tijdje rechtstaan tijdens de dag gewoon ook erg goed voor je gezondheid. Een staand bureau vermindert nek- en rugpijn, verbetert de bloedcirculatie en bezorgt je een goed humeur. Langdurig zitten wordt dan weer geassocieerd met een hoge bloeddruk, bepaalde kankers en een vroegtijdige dood.