Het fossiele sperma werd ontdekt in een 50 miljoen jaar oude cocon van een worm. Het gaat om het oudste dierensperma dat ooit gevonden is. Details over de vondst zijn te lezen in het vakblad Biology Letters en wordt door de onderzoekers 'opmerkelijk' genoemd

De ontdekking gebeurde nochtans bij toeval. Toen paleobioloog Thomas Mörs tijdens een expeditie op Seymour Island in Antarctica op zoek ging naar kleine zoogdierbeenderen stootte hij op een fossiele cocon die van een clitellate-worm bleek te zijn, de klasse van de regenwormen en de bloedzuigers. Tot hun grote verrassing ontdekten de wetenschappers bovendien resten van sperma van het dier in de cocon.

Sperma van de clitellate-worm heeft een zeer korte levensduur en is daarom zeldzaam. Omdat het echter gevangen zat in de cocon kon de sperma zo lang bewaard blijven. Radiometrische datering wees uit dat het sperma teruggaat tot het vroege Eoceen. Het vorige record van oudste sperma staat op 10 miljoen jaar. (TE)

Het fossiele sperma werd ontdekt in een 50 miljoen jaar oude cocon van een worm. Het gaat om het oudste dierensperma dat ooit gevonden is. Details over de vondst zijn te lezen in het vakblad Biology Letters en wordt door de onderzoekers 'opmerkelijk' genoemd De ontdekking gebeurde nochtans bij toeval. Toen paleobioloog Thomas Mörs tijdens een expeditie op Seymour Island in Antarctica op zoek ging naar kleine zoogdierbeenderen stootte hij op een fossiele cocon die van een clitellate-worm bleek te zijn, de klasse van de regenwormen en de bloedzuigers. Tot hun grote verrassing ontdekten de wetenschappers bovendien resten van sperma van het dier in de cocon. Sperma van de clitellate-worm heeft een zeer korte levensduur en is daarom zeldzaam. Omdat het echter gevangen zat in de cocon kon de sperma zo lang bewaard blijven. Radiometrische datering wees uit dat het sperma teruggaat tot het vroege Eoceen. Het vorige record van oudste sperma staat op 10 miljoen jaar. (TE)