Volgens Franse wetenschappers bestaat er een verband tussen het zikavirus en het Guillain-Barré Syndroom (GBS). Deze zeldzame spierziekte leidt tot verlammingen, bericht het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet.

Frans-Polynesië

'Het is de eerste maal dat er een link gevonden werd tussen het zikavirus en GBS', zegt professor Arnaud Fontanet. Hij coördineert de studie en is verantwoordelijk voor de epidemiologie-eenheid van het Institut Pasteur in Parijs. 'Het risico om het syndroom op te lopen is 2,4 op 10.000', aldus Fontanet.

Deze conclusies trekt hij na onderzoek uitgevoerd in Frans-Polynesië tussen oktober 2013 en april 2014. Twee derde van de bevolking werd toen getroffen door zika. Bijna alle volwassenen die GBS ontwikkelden (43 personen), waren ook besmet met het zikavirus. Daarom verwacht Fontanet dat in de landen waar nu het zikavirus heerst, er binnenkort een aanzienlijke toename zal zijn van patiënten met GBS.

'Werk van lange adem'

Eerder liet de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) al verstaan dat de bestrijding van het zika-epidemie, vooral in Latijns-Amerika, een werk van lange adem wordt. 'Het zikavirus is zeer ingewikkeld, zeer hardnekkig en dus zeer moeilijk uit te roeien. Net als de mug Aedes aegypte, die het virus verspreidt', aldus de algemene directeur Margaret Chan.

In Brazilië zijn al meer dan 1,5 miljoen zikabesmettingen geregistreerd. De WHO verwacht een 'explosieve' verspreiding in Latijns-Amerika, met 3 tot 4 miljoen besmettingen dit jaar. (AVE)

Volgens Franse wetenschappers bestaat er een verband tussen het zikavirus en het Guillain-Barré Syndroom (GBS). Deze zeldzame spierziekte leidt tot verlammingen, bericht het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet. 'Het is de eerste maal dat er een link gevonden werd tussen het zikavirus en GBS', zegt professor Arnaud Fontanet. Hij coördineert de studie en is verantwoordelijk voor de epidemiologie-eenheid van het Institut Pasteur in Parijs. 'Het risico om het syndroom op te lopen is 2,4 op 10.000', aldus Fontanet. Deze conclusies trekt hij na onderzoek uitgevoerd in Frans-Polynesië tussen oktober 2013 en april 2014. Twee derde van de bevolking werd toen getroffen door zika. Bijna alle volwassenen die GBS ontwikkelden (43 personen), waren ook besmet met het zikavirus. Daarom verwacht Fontanet dat in de landen waar nu het zikavirus heerst, er binnenkort een aanzienlijke toename zal zijn van patiënten met GBS.Eerder liet de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) al verstaan dat de bestrijding van het zika-epidemie, vooral in Latijns-Amerika, een werk van lange adem wordt. 'Het zikavirus is zeer ingewikkeld, zeer hardnekkig en dus zeer moeilijk uit te roeien. Net als de mug Aedes aegypte, die het virus verspreidt', aldus de algemene directeur Margaret Chan. In Brazilië zijn al meer dan 1,5 miljoen zikabesmettingen geregistreerd. De WHO verwacht een 'explosieve' verspreiding in Latijns-Amerika, met 3 tot 4 miljoen besmettingen dit jaar. (AVE)