Wat aanvankelijk als een nieuw type van ontploffende sterren werd beschouwd, blijkt nu gezichtsbedrog te zijn.
Wetenschappers hebben een verklaring gevonden voor het feit dat een vier jaar geleden waargenomen supernova dertig keer zo helder was als andere ontploffende sterren van die klasse, zo heeft de Britse openbare omroep BBC op gezag van het wetenschappelijke vakblad Science gemeld. Een gravitationele lens blijkt verantwoordelijk te zijn.
In 2010 stootte een team wetenschappers op supernova PS1-10afx. De helderheid bedroeg 100 miljard keer die van onze Zon, en was dertig keer meer dan andere supernova’s van die klasse. De wetenschappers kwamen toen tot de slotsom dat het object tot een nieuw type van ontploffende sterren behoorde. Maar er bleek iets vreemds te zijn aan het ding, zoals het omgevende sterrenstelsel dat te groot was en er teveel roodverschuiving was.
Niet opgemerkt sterrenstelsel
Het team rond Robert Quimby van de Universiteit van Tokio vlooide daarop uit dat PS1-10afx een normale ontploffende ster van type IA was. En dat het licht ervan versterkt werd door een gravitationele lens: het fenomeen dat een enorm object het licht van een daarachter gelegen object ombuigt en versterkt. In dit geval een enorm zwart gat. Maar de vorsers vonden geen enkele aanwijzing van zo’n kosmisch fata morgana.
De Keck-telescoop kwam eraan te pas om het bewuste sterrenstelsel te bestuderen en die vond het mechanisme: een voorheen niet opgemerkt sterrenstelsel tussen ons en de supernova. Destijds was dat stelsel niet opgemerkt, precies omdat het licht van de supernova zo helder was. De vondst kan een nieuw instrument opleveren om de expansie van het heelal te meten, aldus de BBC. (Belga/TE)