Wetenschap brengt raad na kreeftincident: ‘Kreeften hebben gevoelens’

Ook kreeften hebben stress © iStock
Trui Engels
Trui Engels Journalist Knack

Kreeftachtigen ervaren volgens een studie in Science gevoelens van angst en stress, hoewel aanvankelijk werd aangenomen dat ze daar niet toe in staat waren.

Franse onderzoekers hebben ontdekt dat rivierkreeften angst lijken te voelen. Eerder werd aangenomen dat dit een te complexe emotie was voor een dergelijk primitief dier. Sommige experts beweren dan ook dat de manier waarop de dieren behandeld worden, herbekeken moet worden.

Sterrenchef Piet Huysentruyt zorgde enkele weken geleden voor heel wat ophef toen hij zonder verpinken de poten van een levende kreeft uittrok. Dierenrechtenorganisatie GAIA reageerde furieus op de handelingen van Huysentruyt. ‘Amateurskoks zullen het voorbeeld van de sterrenchef overnemen, zonder te beseffen dat dit de gruwelijkste pijn is die je een kreeft kan aandoen’, zei Michel Vandenbosch van GAIA.

Niet alleen gruwelijke pijn, maar ook stress en angst zijn de kreeften niet vreemd, zo blijkt nu uit een Frans onderzoek. Wetenschappers stelden rivierkreeften bloot aan elektrische schokken en zetten de dieren vervolgens in een kruisvormige tank met twee donkere armen – een omgeving waar kreeften zich doorgaans goed voelen – en twee lichte armen. De kreeft die niet werd blootgesteld aan elektrische schokken bewoog zich in alle armen voort, met een lichte voorkeur voor de donkere. Maar wanneer de kreeft gestresseerd was, ging het nooit in het lichte water, want dat werd als te bedreigend beschouwd.

Kalmeermiddel

De onderzoekers ontdekten dat de kreeften een hoog niveau aan serotonine produceerden, een stof die in de hersenen vrijkomt om angst tegen te gaan. Daarnaast bleken de dieren minder gestresseerd wanneer ze een kalmeermiddel werden toegediend en gingen ze de lichte delen van de tank meer opzoeken.

‘Kreeften zijn primitieve dieren die al honderden miljoenen jaren op de aarde vertoeven’, zegt onderzoeker Daniel Cattaert van de universiteit van Bordeaux. ‘Men achtte het lang onmogelijk dat dit dier enige angst kon voelen, maar na onze experimenten zijn we er meer en meer van overtuigd geraakt dat dit wel het geval is.’ Volgens Cattaert zou angst zich dus veel vroeger ontwikkeld hebben dan aanvankelijk gedacht en is het een handig element om te overleven.

Deze studie doet, samen met enkele andere studies die suggereren dat kreeften ook pijn kunnen voelen, stemmen opgaan voor een nieuwe behandeling van kreeftachtigen, waarvoor momenteel geen reglementering bestaat.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content