Welk ijs smelt het snelst – in een potje of in een hoorntje?  

smeltend roomijs
Ook de wetenschap heeft zich op het smeltende roomijs gestort. © Getty Images
Trui Engels
Trui Engels Journalist Knack

Een kleine irritatie van de zomer: het ene moment is uw ijsje heerlijk likbaar, het volgende een milkshake. Bestaat daar een oplossing voor?

Het wordt steeds warmer en dus smelt uw verkoelende ijsje ook steeds sneller. Een wetenschappelijke studie in het vakblad IJs – ja, dat bestaat – somt enkele regels op die dat euvel kunnen verhelpen.

Hoe meer lucht het ijs bevat, hoe sneller het smelt. Softijs smelt dus sneller dan roomijs, aangezien in roomijs het vet zich vastzet op de luchtbellen zodat er geen luchtkamers gevormd worden. Ook vegan ijs zal sneller smelten dan ijs met dierlijke melk, omdat het vetgehalte lager is.

Sorbetijs smelt ook eerder dan roomijs, want hoe meer water het ijs bevat, hoe sneller het smelt. IJs in een hoorntje smelt dan weer langzamer dan in een potje. De reden? De trechtervormige holte onder het ijs werkt als een kleine koelkamer.

Tot slot hebben ook wetenschappers zich op het smeltend roomijs gestort: onderzoekers hebben ontdekt dat BsIA, een natuurlijk eiwit dat oorspronkelijk voorkomt in bepaalde bacteriën, ijs stabieler maakt. Het eiwit bindt lucht, vet en water in het ijsmengsel waardoor het ijs langzamer smelt. Bovendien verhindert het de vorming van ijskristallen, wat zorgt voor een gladdere textuur.

Zelf ijs maken: een gids voor liefhebbers met en zonder ijsmachine

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content