De afgelopen julimaand was wereldwijd de warmste maand die ooit geregistreerd werd. Dat blijkt maandag uit de gegevens van de World Meteorological Organization (WMO) en het Copernicus Climate Change Programme.

'Juli geldt over het algemeen als de warmste maand van het jaar ter wereld, maar volgens onze gegevens is juli 2019 ook nipt de warmste maand ooit gemeten', zegt Jean-Noël Thépaut, die aan het hoofd staat van Copernicus.

Zelfs geen El Niño-effect

Tot nu toe gold juli 2016, door de invloed van het natuurverschijnsel El Niño, als de warmste maand ooit. Maar volgens de gegevens van Copernicus lag de wereldwijde temperatuur de voorbije maand nog 0,04°C hoger, en dat zonder El Niño.

Omdat het verschil zo klein is, kan niet worden uitgesloten dat andere internationale organisaties tot een andere conclusie komen. Alle organisaties hanteren namelijk een licht verschillende werkwijze voor het inzamelen van data. Het Amerikaanse agentschap NOAA heeft zijn analyse voor de maand juli nog niet bekendgemaakt.

Copernicus combineert satellietdata met historische gegevens. Daaruit blijkt dat juli 2019 0,56°C warmer was dan het gemiddelde voor de periode 1981-2000. De temperatuur ligt zelfs 1,2 graden boven het pre-industriële niveau, dat door VN-klimaatdeskundigen als de referentie wordt beschouwd.

Nog meer records

'Met de voortzetting van de uitstoot van broeikasgassen en de impact op de wereldwijde temperatuurstijging, zullen er records blijven komen', zegt Thépaut.

'Juli 2019 heeft de klimaatgeschiedenis herschreven, met tientallen nieuwe temperatuurrecords, records op lokaal, nationaal en wereldwijd niveau', zegt ook WMO-secretaris-generaal, Petteri Taalas.

Een hittegolf in juli legde het Belgische hitterecord niet alleen op 41,8 graden, ook in de ons omliggende landen als Duitsland en Nederland sneuvelden de records.

De afgelopen julimaand was wereldwijd de warmste maand die ooit geregistreerd werd. Dat blijkt maandag uit de gegevens van de World Meteorological Organization (WMO) en het Copernicus Climate Change Programme.'Juli geldt over het algemeen als de warmste maand van het jaar ter wereld, maar volgens onze gegevens is juli 2019 ook nipt de warmste maand ooit gemeten', zegt Jean-Noël Thépaut, die aan het hoofd staat van Copernicus. Zelfs geen El Niño-effectTot nu toe gold juli 2016, door de invloed van het natuurverschijnsel El Niño, als de warmste maand ooit. Maar volgens de gegevens van Copernicus lag de wereldwijde temperatuur de voorbije maand nog 0,04°C hoger, en dat zonder El Niño. Omdat het verschil zo klein is, kan niet worden uitgesloten dat andere internationale organisaties tot een andere conclusie komen. Alle organisaties hanteren namelijk een licht verschillende werkwijze voor het inzamelen van data. Het Amerikaanse agentschap NOAA heeft zijn analyse voor de maand juli nog niet bekendgemaakt. Copernicus combineert satellietdata met historische gegevens. Daaruit blijkt dat juli 2019 0,56°C warmer was dan het gemiddelde voor de periode 1981-2000. De temperatuur ligt zelfs 1,2 graden boven het pre-industriële niveau, dat door VN-klimaatdeskundigen als de referentie wordt beschouwd. Nog meer records'Met de voortzetting van de uitstoot van broeikasgassen en de impact op de wereldwijde temperatuurstijging, zullen er records blijven komen', zegt Thépaut.'Juli 2019 heeft de klimaatgeschiedenis herschreven, met tientallen nieuwe temperatuurrecords, records op lokaal, nationaal en wereldwijd niveau', zegt ook WMO-secretaris-generaal, Petteri Taalas. Een hittegolf in juli legde het Belgische hitterecord niet alleen op 41,8 graden, ook in de ons omliggende landen als Duitsland en Nederland sneuvelden de records.