Een team van wetenschappers, onder leiding van Silvano Vinceti, is begonnen met een reeks dna-testen op drie verschillende skeletten die vorig jaar werden opgegraven in een klooster in de Italiaanse stad Florence.

Wellicht zitten tussen die beenderen ook de resten van Lisa Gherardini, de derde echtgenote van de rijke Florentijnse handelaar Francesco del Giocondo en de vrouw die naar alle waarschijnlijkheid het gezicht is van de 'Mona Lisa' van Leonardo da Vinci (1452-1519). Volgens historici bracht Lisa Gherardini haar laatste jaren in het klooster door.

Gezichtsreconstructie

Om het dna te kunnen vergelijken werd nu ook het eeuwenoude familiegraf van Gherardini, waar ook haar vermoedelijke zonen begraven zijn, in de Basilica della Santissima Annuziata geopend.

Als het dna bewijst dat een van de drie opgegraven skeletten inderdaad dat van Gherardini is, zal in tweede instantie het gezicht van de vrouw worden gereconstrueerd op basis van de beenderstructuur.

Antwoord op heel wat vragen

Dan zullen historici en kunstliefhebbers van over de hele wereld misschien eindelijk een antwoord krijgen op belangrijke vragen als: was Gherardini het model voor de 'Mona Lisa'? Of is ze gewoon een uitvindsel van de fantasie van de schilder? En vooral: wat is het geheim achter de mysterieuze glimlach van de vrouw? Was ze zwanger? Of had ze gewoon lelijke tanden?

Het antwoord op al deze vragen zou het einde kunnen betekenen van nogal wat kopzorgen bij heel wat fanatici. Al eeuwenlang zijn historici op zoek naar theorieën over wie deze enigmatische, mysterieuze vrouw in het portret van Leonardo da Vinci zou kunnen zijn.

Vrouwelijke versie van da Vinci?

De 16e eeuwse kunsthistoricus Giorgio Vasari was de eerste die Gherardini aanduidde als de glimlachende vrouw in het meesterwerk van de Italiaanse schilder. Een hele reeks academici bevestigden later het vermoeden dat de vrouw, ooit buurvrouw van da Vinci, poseerde voor het portret. Wellicht gaf haar echtgenoot zelf de opdracht voor het werk.

Een andere populaire theorie stelt dat de vrouw in het portret de Hertogin van Milaan, Isabella van Aragon, is. Da Vinci was immers 11 jaar lang de huisschilder van de Hertog van Milaan. Een meer recente theorie is dat ze de vrouwelijke versie is van da Vinci zelf. Anderen suggereren dan weer dat ze het vrouwelijke ideaal voorstelt.

'Halve' glimlach

De Mona Lisa, te zien in het Louvre in Parijs, trekt jaarlijks miljoenen bezoekers omwille van haar mysterieuze 'halve' glimlach. Het werk, amper 77 cm op 53 cm groot, werd vermoedelijk geschilderd tussen 1503 en 1506. Lisa Gherardini overleed op 15 juli 1542 op 63-jarige leeftijd. (TE)

Een team van wetenschappers, onder leiding van Silvano Vinceti, is begonnen met een reeks dna-testen op drie verschillende skeletten die vorig jaar werden opgegraven in een klooster in de Italiaanse stad Florence. Wellicht zitten tussen die beenderen ook de resten van Lisa Gherardini, de derde echtgenote van de rijke Florentijnse handelaar Francesco del Giocondo en de vrouw die naar alle waarschijnlijkheid het gezicht is van de 'Mona Lisa' van Leonardo da Vinci (1452-1519). Volgens historici bracht Lisa Gherardini haar laatste jaren in het klooster door. GezichtsreconstructieOm het dna te kunnen vergelijken werd nu ook het eeuwenoude familiegraf van Gherardini, waar ook haar vermoedelijke zonen begraven zijn, in de Basilica della Santissima Annuziata geopend.Als het dna bewijst dat een van de drie opgegraven skeletten inderdaad dat van Gherardini is, zal in tweede instantie het gezicht van de vrouw worden gereconstrueerd op basis van de beenderstructuur. Antwoord op heel wat vragenDan zullen historici en kunstliefhebbers van over de hele wereld misschien eindelijk een antwoord krijgen op belangrijke vragen als: was Gherardini het model voor de 'Mona Lisa'? Of is ze gewoon een uitvindsel van de fantasie van de schilder? En vooral: wat is het geheim achter de mysterieuze glimlach van de vrouw? Was ze zwanger? Of had ze gewoon lelijke tanden? Het antwoord op al deze vragen zou het einde kunnen betekenen van nogal wat kopzorgen bij heel wat fanatici. Al eeuwenlang zijn historici op zoek naar theorieën over wie deze enigmatische, mysterieuze vrouw in het portret van Leonardo da Vinci zou kunnen zijn. Vrouwelijke versie van da Vinci?De 16e eeuwse kunsthistoricus Giorgio Vasari was de eerste die Gherardini aanduidde als de glimlachende vrouw in het meesterwerk van de Italiaanse schilder. Een hele reeks academici bevestigden later het vermoeden dat de vrouw, ooit buurvrouw van da Vinci, poseerde voor het portret. Wellicht gaf haar echtgenoot zelf de opdracht voor het werk. Een andere populaire theorie stelt dat de vrouw in het portret de Hertogin van Milaan, Isabella van Aragon, is. Da Vinci was immers 11 jaar lang de huisschilder van de Hertog van Milaan. Een meer recente theorie is dat ze de vrouwelijke versie is van da Vinci zelf. Anderen suggereren dan weer dat ze het vrouwelijke ideaal voorstelt. 'Halve' glimlachDe Mona Lisa, te zien in het Louvre in Parijs, trekt jaarlijks miljoenen bezoekers omwille van haar mysterieuze 'halve' glimlach. Het werk, amper 77 cm op 53 cm groot, werd vermoedelijk geschilderd tussen 1503 en 1506. Lisa Gherardini overleed op 15 juli 1542 op 63-jarige leeftijd. (TE)