Verschillende studies wijzen uit dat de kans dat iemand op Kerstmis, tweede kerstdag of nieuwjaarsdag sterft, groter is dan op eender welke andere dag van het jaar, zo schrijft CNN.

Dit is zowel het geval voor mensen die overlijden aan een natuurlijke dood als zij die geveld worden door een aanslepende ziekte. Op deze dagen stijgt het aantal sterfgevallen in alle leeftijdscategorieën, behalve bij kinderen.

Sociologieprofessor aan de Universiteit van Californië - San Diego, David P. Phillips, en zijn team onderzochten de sterfgevallen tussen 1979 en 2004. Opvallend was de piek in het aantal overlijdens op Kerstmis, tweede kerstdag en nieuwjaarsdag.

Een Britse studie uit 2013 bevestigt het fenomeen: patiënten die tijdens de feestdagen worden opgenomen op de spoeddienst van een ziekenhuis sterven sneller dan degenen die op andere dagen van de week worden binnengebracht, waaronder het weekend.

Wetenschappers hebben nog altijd geen verklaring gevonden voor de stijgende sterftegraad tijdens de feestperiode. Heeft het te maken met stress of verdriet? Zijn het de koude wintermaanden? Een stijging van het aantal zelfdodingen? Het zijn populaire theorieën, maar ze zijn daarom nog niet juist.

Wellicht speelt ook de toegang tot de zorg mee. Mensen die zich niet lekker voelen, stellen een bezoekje aan de dokter of het ziekenhuis misschien uit zodat ze kerst en nieuw met de familie kunnen doorbrengen. Met alle gevolgen van dien. (TE)

Verschillende studies wijzen uit dat de kans dat iemand op Kerstmis, tweede kerstdag of nieuwjaarsdag sterft, groter is dan op eender welke andere dag van het jaar, zo schrijft CNN. Dit is zowel het geval voor mensen die overlijden aan een natuurlijke dood als zij die geveld worden door een aanslepende ziekte. Op deze dagen stijgt het aantal sterfgevallen in alle leeftijdscategorieën, behalve bij kinderen. Sociologieprofessor aan de Universiteit van Californië - San Diego, David P. Phillips, en zijn team onderzochten de sterfgevallen tussen 1979 en 2004. Opvallend was de piek in het aantal overlijdens op Kerstmis, tweede kerstdag en nieuwjaarsdag.Een Britse studie uit 2013 bevestigt het fenomeen: patiënten die tijdens de feestdagen worden opgenomen op de spoeddienst van een ziekenhuis sterven sneller dan degenen die op andere dagen van de week worden binnengebracht, waaronder het weekend. Wetenschappers hebben nog altijd geen verklaring gevonden voor de stijgende sterftegraad tijdens de feestperiode. Heeft het te maken met stress of verdriet? Zijn het de koude wintermaanden? Een stijging van het aantal zelfdodingen? Het zijn populaire theorieën, maar ze zijn daarom nog niet juist. Wellicht speelt ook de toegang tot de zorg mee. Mensen die zich niet lekker voelen, stellen een bezoekje aan de dokter of het ziekenhuis misschien uit zodat ze kerst en nieuw met de familie kunnen doorbrengen. Met alle gevolgen van dien. (TE)