Het verhaal staat in De Morgen. Ook De Standaard signaleert dat de Vlaamse rectoren zich over het fraudegeval hebben gebogen.

Loopje met de waarheid

De biomedicus nam volgens bronnen in de academische wereld jarenlang een loopje met de waarheid. Zo knoeide hij met gegevens van klinisch onderzoek bij patiënten om de resultaten in zijn kraam te laten passen.

Ook zette hij in thesissen van studenten data naar zijn hand. Op die manier pakte de wetenschapper uit met resultaten die op papier veel indrukwekkender waren dan in realiteit.

De man werd deels betaald door het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek (FWO). Het fraudegeval werd woensdagochtend besproken door de Vlaamse rectoren.

'Zeer zwaarwichtige zaak'

Paul De Knop, rector van de VUB, kan ontkennen noch bevestigen dat het om een wetenschapper van zijn universiteit gaat. "De hele procedure is nog lopende en ik wil het onderzoek niet in gevaar brengen", reageert hij in De Morgen.

Volgens bronnen gaat het "om een zeer zwaarwichtige zaak", al zouden patiënten "nooit echt risico" hebben gelopen. De rectoren overwegen een klacht bij de arbeidsrechtbank en bij de strafrechtbank in te dienen.

Eerder was uit een enquête van het tijdschrift Eos gebleken dat een op de twaalf medische onderzoekers de voorbije drie jaar wel eens onderzoeksresultaten heeft gemanipuleerd. (Belga/TV)

Het verhaal staat in De Morgen. Ook De Standaard signaleert dat de Vlaamse rectoren zich over het fraudegeval hebben gebogen.Loopje met de waarheid De biomedicus nam volgens bronnen in de academische wereld jarenlang een loopje met de waarheid. Zo knoeide hij met gegevens van klinisch onderzoek bij patiënten om de resultaten in zijn kraam te laten passen. Ook zette hij in thesissen van studenten data naar zijn hand. Op die manier pakte de wetenschapper uit met resultaten die op papier veel indrukwekkender waren dan in realiteit. De man werd deels betaald door het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek (FWO). Het fraudegeval werd woensdagochtend besproken door de Vlaamse rectoren.'Zeer zwaarwichtige zaak' Paul De Knop, rector van de VUB, kan ontkennen noch bevestigen dat het om een wetenschapper van zijn universiteit gaat. "De hele procedure is nog lopende en ik wil het onderzoek niet in gevaar brengen", reageert hij in De Morgen. Volgens bronnen gaat het "om een zeer zwaarwichtige zaak", al zouden patiënten "nooit echt risico" hebben gelopen. De rectoren overwegen een klacht bij de arbeidsrechtbank en bij de strafrechtbank in te dienen. Eerder was uit een enquête van het tijdschrift Eos gebleken dat een op de twaalf medische onderzoekers de voorbije drie jaar wel eens onderzoeksresultaten heeft gemanipuleerd. (Belga/TV)