Cardioloog Jan Staessen van de Katholieke Universiteit Leuven meldt met een aantal collega's in het vakblad Hypertension (een blad uitsluitend gewijd aan de studie van te hoge bloeddruk) dat bij mannen een te hoge bloeddruk gemakkelijker tot problemen leidt dan bij vrouwen. Dat besluit volgt uit een meer dan tien jaar durende studie van bijna tienduizend patiënten in elf landen.

Het meten van de bloeddruk behoort tot de standaardpraktijken bij een artsenbezoek. Maar te dikwijls worden de resultaten onvoldoende aangewend om problemen met de gezondheid te vermijden. Een te hoge bloeddruk kan tot allerhande complicaties met hart en bloedvaten leiden.

Bij vrouwen zit het probleem op een ander niveau. Voor eenzelfde stijging van de bloeddruk kunnen vrouwen met dubbel zoveel problemen te kampen krijgen dan mannen. Bij vrouwen is het dus eerder de verandering in druk die voor moeilijkheden met de gezondheid kan zorgen.

Omgekeerd, besluiten de artsen, kun je door een adequatere strijd tegen een stijging van de bloeddruk bij vrouwen betere resultaten behalen dan bij mannen. Ze raden ook aan van al op relatief jonge leeftijd met regelmatige bloeddrukmetingen te beginnen, want hoe vroeger een stijging kan worden teruggedrongen, hoe meer resultaten worden geboekt.

Dirk Draulans

Cardioloog Jan Staessen van de Katholieke Universiteit Leuven meldt met een aantal collega's in het vakblad Hypertension (een blad uitsluitend gewijd aan de studie van te hoge bloeddruk) dat bij mannen een te hoge bloeddruk gemakkelijker tot problemen leidt dan bij vrouwen. Dat besluit volgt uit een meer dan tien jaar durende studie van bijna tienduizend patiënten in elf landen. Het meten van de bloeddruk behoort tot de standaardpraktijken bij een artsenbezoek. Maar te dikwijls worden de resultaten onvoldoende aangewend om problemen met de gezondheid te vermijden. Een te hoge bloeddruk kan tot allerhande complicaties met hart en bloedvaten leiden. Bij vrouwen zit het probleem op een ander niveau. Voor eenzelfde stijging van de bloeddruk kunnen vrouwen met dubbel zoveel problemen te kampen krijgen dan mannen. Bij vrouwen is het dus eerder de verandering in druk die voor moeilijkheden met de gezondheid kan zorgen. Omgekeerd, besluiten de artsen, kun je door een adequatere strijd tegen een stijging van de bloeddruk bij vrouwen betere resultaten behalen dan bij mannen. Ze raden ook aan van al op relatief jonge leeftijd met regelmatige bloeddrukmetingen te beginnen, want hoe vroeger een stijging kan worden teruggedrongen, hoe meer resultaten worden geboekt. Dirk Draulans