Het privé-bedrijf Moon Express heeft als eerste toelating van de Amerikaanse overheid verkregen om op commerciële basis een lander naar de Maan te sturen. Dit heeft de gezaghebbende krant Florida Today woensdag gemeld.

Als het even kan, wil Moon Express reeds volgend jaar zijn robot ter grootte van de drone R2-D2 uit "Star Wars" op onze natuurlijke satelliet laten neerstrijken. Het bedrijf moest onder meer aantonen dat het zich schikt naar het "Ruimtevaartverdrag" van 1967 dat onder meer stipuleert een ander hemellichaam niet te contamineren, onder toezich te staan van de overheid en niet te interfereren in andere missies.

30 miljoen dollar

Moon Express, dat al meer dan dertig miljoen dollar heeft kunnen ophalen voor zijn project, hoopt in de herfst zijn MX-1E lander te kunnen voorstellen, weet de krant. De lancering zou gebeuren met de nieuwe raket Electron van Rocket Lab, vanuit Nieuw-Zeeland of Cape Canaveral zelf.

Tot nu toe is slechts een handvol naties erin geslaagd een lander op de maan neer te zetten. Andere firma's liggen niet ver achter op Moon Express wat betreft plannen om naar de Maan te vliegen. Florida Today citeert in het bijzonder SpaceX en Bigelow Aerospace. (Belga/TE)

Lees ook: Eerste privébedrijf naar de maan: van wie is de maan eigenlijk?

Het privé-bedrijf Moon Express heeft als eerste toelating van de Amerikaanse overheid verkregen om op commerciële basis een lander naar de Maan te sturen. Dit heeft de gezaghebbende krant Florida Today woensdag gemeld.Als het even kan, wil Moon Express reeds volgend jaar zijn robot ter grootte van de drone R2-D2 uit "Star Wars" op onze natuurlijke satelliet laten neerstrijken. Het bedrijf moest onder meer aantonen dat het zich schikt naar het "Ruimtevaartverdrag" van 1967 dat onder meer stipuleert een ander hemellichaam niet te contamineren, onder toezich te staan van de overheid en niet te interfereren in andere missies. Moon Express, dat al meer dan dertig miljoen dollar heeft kunnen ophalen voor zijn project, hoopt in de herfst zijn MX-1E lander te kunnen voorstellen, weet de krant. De lancering zou gebeuren met de nieuwe raket Electron van Rocket Lab, vanuit Nieuw-Zeeland of Cape Canaveral zelf. Tot nu toe is slechts een handvol naties erin geslaagd een lander op de maan neer te zetten. Andere firma's liggen niet ver achter op Moon Express wat betreft plannen om naar de Maan te vliegen. Florida Today citeert in het bijzonder SpaceX en Bigelow Aerospace. (Belga/TE)Lees ook: Eerste privébedrijf naar de maan: van wie is de maan eigenlijk?