Vogels houden zich aan snelheidslimiet op de weg

Ook al houden mensen zich niet altijd aan de snelheidsbeperking op de weg, vogels doen dat wel.

Vogels houden rekening met bepaalde snelheidslimieten op de weg om te vermijden dat ze door het verkeer worden geraakt wanneer op zoek gaan naar voedsel. Op wegen met een hogere snelheidslimiet vliegen de vogels sneller weg voor aankomende voertuigen, terwijl ze langer wachten waar de limiet iets lager ligt. Opvallend daarbij is dat de vogels hiervoor geen rekening houden met de snelheid van de voertuigen, maar wel met de geldende snelheidsbeperkingen.

Wetenschappers onder leiding van Pierre Legagneux van de Laval University in Canada voerden hun onderzoek uit in het westen van Frankrijk door met hun witte Peugeot op verschillende stukken van de weg een bepaalde snelheid (20, 50, 90 en 110 km per uur) aan te houden.

In naam van de wetenschap…

Ze bestudeerden hoe dicht een vogel op of naast de weg de auto liet naderen vooraleer er vandoor te gaan. Van zodra de wetenschappers een vogel zagen wegvliegen, startten ze een timer om te meten hoe lang ze er over deden om de plek waar de vogel was te bereiken. De onderzoekers deden het experiment met verschillende snelheden – ze gaven daarbij toe dat ze in naam van de wetenschap de wet overtraden.

Uit het onderzoek, dat in het wetenschappelijke vakblad Biology Letters verscheen, blijkt dat de afstand op dewelke de vogels het hazenpad namen groter bleek op wegen met een hogere snelheidslimiet. De snelheid van de auto had echter geen effect op die afstand.

Verkeer als roofdier

Het lijkt dus dat de vogels geen rekening houden met de snelheid van het aankomende voertuig, maar dat ze elk stuk van de weg associëren met een bepaalde risicograad gebaseerd op de snelheidslimiet en dus op snellere wegen extra voorzichtigheid aan de dag leggen.

‘Het is niet ongewoon dat vogels op dezelfde manier reageren op het verkeer zoals ze op roofdieren zouden reageren aangezien het verkeer een directe oorzaak is van sterfte bij vogels’, aldus de onderzoekers. (TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content