Het verhaal van de ontdekking van Noord-Amerika door de Vikingen, voor het tijdperk van Christopher Columbus, moet mogelijk worden aangepast. De opgraving van een steen waarmee ijzer werd bewerkt op het Canadese eiland Newfoundland, honderden kilometers ten zuiden van de enige, reeds gekende Vikingnederzetting in Noord-Amerika, toont aan dat de Vikingen mogelijk veel verder in het continent zijn doorgedrongen dan eerste werd aangenomen.

Een groep archeologen graaft momenteel de nieuwe site uit op Point Rosee, een smal schiereiland op het meest westelijke punt van het eiland. Vandaag is de enige met zekerheid gekende nederzetting van de Noormannen op het Amerikaanse continent L'Anse aux Meadows, een 1.000 jaar oud station dat in 1960 ontdekt werd in de noordelijke punt van Newfoundland. De site werd amper een paar jaar na haar stichting weer verlaten en archeologen zoeken al 50 jaar naar andere tekenen van Vikingaanwezigheid in de buurt.

Nieuw verhaal

De Amerikaanse archeologe Sarah Parcak, die eerder al satellietbeelden gebruikte om verloren Egyptische steden, tempels en graven op te sporen, maakte van dezelfde techniek gebruik om het eiland af te speuren op zoek naar tekenen van de Vikingen. Eind juni leidden beelden die kenmerken vertonen van mogelijk menselijke activiteit, naar dit verlaten deel van Canada.

Volgens Douglas Bolender, een archeoloog gespecialiseerd in Noorse nederzettingen, in het magazine van National Geographic duidt de vondst op een korte periode van activiteit en een mislukte poging tot kolonisatie. Maar als de site op Point Rosee van een ander tijdstip blijkt te zijn dan dat van L'Anse aux Meadows, dan zou het verhaal weleens helemaal anders moeten worden verteld. Het zou namelijk willen zeggen dat er een veel langere periode van Vikingactiviteit in de Nieuwe Wereld is geweest. Point Rosee zou dan het beginpunt geweest zijn van nog meer kolonisaties die nog ontdekt moeten worden. (TE)

Het verhaal van de ontdekking van Noord-Amerika door de Vikingen, voor het tijdperk van Christopher Columbus, moet mogelijk worden aangepast. De opgraving van een steen waarmee ijzer werd bewerkt op het Canadese eiland Newfoundland, honderden kilometers ten zuiden van de enige, reeds gekende Vikingnederzetting in Noord-Amerika, toont aan dat de Vikingen mogelijk veel verder in het continent zijn doorgedrongen dan eerste werd aangenomen. Een groep archeologen graaft momenteel de nieuwe site uit op Point Rosee, een smal schiereiland op het meest westelijke punt van het eiland. Vandaag is de enige met zekerheid gekende nederzetting van de Noormannen op het Amerikaanse continent L'Anse aux Meadows, een 1.000 jaar oud station dat in 1960 ontdekt werd in de noordelijke punt van Newfoundland. De site werd amper een paar jaar na haar stichting weer verlaten en archeologen zoeken al 50 jaar naar andere tekenen van Vikingaanwezigheid in de buurt.De Amerikaanse archeologe Sarah Parcak, die eerder al satellietbeelden gebruikte om verloren Egyptische steden, tempels en graven op te sporen, maakte van dezelfde techniek gebruik om het eiland af te speuren op zoek naar tekenen van de Vikingen. Eind juni leidden beelden die kenmerken vertonen van mogelijk menselijke activiteit, naar dit verlaten deel van Canada. Volgens Douglas Bolender, een archeoloog gespecialiseerd in Noorse nederzettingen, in het magazine van National Geographic duidt de vondst op een korte periode van activiteit en een mislukte poging tot kolonisatie. Maar als de site op Point Rosee van een ander tijdstip blijkt te zijn dan dat van L'Anse aux Meadows, dan zou het verhaal weleens helemaal anders moeten worden verteld. Het zou namelijk willen zeggen dat er een veel langere periode van Vikingactiviteit in de Nieuwe Wereld is geweest. Point Rosee zou dan het beginpunt geweest zijn van nog meer kolonisaties die nog ontdekt moeten worden. (TE)