De permafrost op het noordelijke halfrond zal door het effect van de dooi een "bom" van koolstofdioxide en methaan vrijlaten, wat de opwarming zal versnellen.

De oceanen zouden op wereldschaal onze ergste vijanden kunnen worden als niets wordt gedaan om de uitstoot van broeikasgassen af te remmen, zo staat voorts in het rapport.

De visbestanden zouden kunnen afnemen en de schade veroorzaakt door cyclonen kan toenemen, aldus het rapport van het klimaatpanel IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change), dat op 25 september officieel bekendgemaakt wordt in Monaco.

Volgens dit vierde rapport, dat de bestaande wetenschappelijke gegevens compileert, zou de stijging van de oceanen op termijn 280 miljoen mensen in de wereld op de vlucht kunnen drijven, in de optimistische veronderstelling dat de klimaatopwarming tot 2°C beperkt blijft ten opzicht van het pre-industriële tijdperk.

Met de te verwachten toename van de frequentie van cyclonen zouden talrijke agglomeraties bij de kusten maar ook kleine eilandstaten vanaf 2050 elk jaar door overstromingen getroffen worden, zelfs in de meest optimistische scenario's.

Het 900 pagina's tellende document is het vierde speciale rapport van de VN in minder dan een jaar. De vorige waren allemaal even alarmerend.

De permafrost op het noordelijke halfrond zal door het effect van de dooi een "bom" van koolstofdioxide en methaan vrijlaten, wat de opwarming zal versnellen.De oceanen zouden op wereldschaal onze ergste vijanden kunnen worden als niets wordt gedaan om de uitstoot van broeikasgassen af te remmen, zo staat voorts in het rapport. De visbestanden zouden kunnen afnemen en de schade veroorzaakt door cyclonen kan toenemen, aldus het rapport van het klimaatpanel IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change), dat op 25 september officieel bekendgemaakt wordt in Monaco. Volgens dit vierde rapport, dat de bestaande wetenschappelijke gegevens compileert, zou de stijging van de oceanen op termijn 280 miljoen mensen in de wereld op de vlucht kunnen drijven, in de optimistische veronderstelling dat de klimaatopwarming tot 2°C beperkt blijft ten opzicht van het pre-industriële tijdperk. Met de te verwachten toename van de frequentie van cyclonen zouden talrijke agglomeraties bij de kusten maar ook kleine eilandstaten vanaf 2050 elk jaar door overstromingen getroffen worden, zelfs in de meest optimistische scenario's. Het 900 pagina's tellende document is het vierde speciale rapport van de VN in minder dan een jaar. De vorige waren allemaal even alarmerend.