Britse onderzoekers van de universiteit van Cambridge ontdekten dat antilichaampjes virale infecties niet alleen van buitenaf, maar ook van binnenuit kunnen aanvallen en bestrijden. Hierdoor wordt het mogelijk een nieuwe generatie van medicijnen te ontwikkelen die bijvoorbeeld een verkoudheid veel sneller kan genezen.

Het is de eerste keer dat wetenschappers vaststelden dat antilichamen ook kunnen inwerken nadat het virus gezonde cellen is binnengedrongen. De antilichamen brengen een reactie op gang waardoor het proteïne TRIM21 het virus verwijdert. Door de medicijnen een extra dosis TRIM21 mee te geven, kan het genezingsproces nog efficiënter verlopen.

Experts denken dat de nieuwe medicijnen binnen tien jaar op de markt zullen komen. Miljoenen mensen zullen hierdoor gespaard blijven van jaarlijks terugkerende ziektes als verkoudheid en buikgriep. Het is echter niet zeker of alle virussen op die manier kunnen worden bestreden.

De studie verscheen in het wetenschappelijke tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences.

Britse onderzoekers van de universiteit van Cambridge ontdekten dat antilichaampjes virale infecties niet alleen van buitenaf, maar ook van binnenuit kunnen aanvallen en bestrijden. Hierdoor wordt het mogelijk een nieuwe generatie van medicijnen te ontwikkelen die bijvoorbeeld een verkoudheid veel sneller kan genezen. Het is de eerste keer dat wetenschappers vaststelden dat antilichamen ook kunnen inwerken nadat het virus gezonde cellen is binnengedrongen. De antilichamen brengen een reactie op gang waardoor het proteïne TRIM21 het virus verwijdert. Door de medicijnen een extra dosis TRIM21 mee te geven, kan het genezingsproces nog efficiënter verlopen. Experts denken dat de nieuwe medicijnen binnen tien jaar op de markt zullen komen. Miljoenen mensen zullen hierdoor gespaard blijven van jaarlijks terugkerende ziektes als verkoudheid en buikgriep. Het is echter niet zeker of alle virussen op die manier kunnen worden bestreden. De studie verscheen in het wetenschappelijke tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences.