Veel sterren in ons heelal hebben een ‘partnerster’

Stockbeeld © /
Dirk Draulans
Dirk Draulans Bioloog en redacteur bij Knack.

Een beduidend aantal sterren in het heelal heeft een ‘partner’ waarmee het synchroon beweegt.

Sterrenkundige Leen Decin van de KU Leuven beschrijft met een aantal collega’s in Nature Astronomy hoe ze door de sterrenwind van oude stervende sterren of rode reuzen te analyseren geconcludeerd hebben dat een beduidend aantal sterren in het heelal een ‘partner’ heeft: een tweede ster die rond hen draait.

Een rode reus is een fase in het sterven van een ster – onze zon zal er over 4,5 miljard jaar één zijn. Ze verliest dan veel gassen en massa, die wetenschappers registreren als een sterrenwind. Maar doordat die wind bij sommige rode reuzen uitzonderlijk intens was, werden de astronomen op het spoor gezet van het partnerschap met een andere ster. De ontdekking dat de sterrenwind van zo’n dubbelster een spiraalvorm heeft, was een belangrijke doorbraak.

Andere onderzoekers beschrijven in Nature wat er gebeurt bij het begin van het échte einde van een superzware ster. Een supernova, de ontploffing die volgt op de fase van de rode reus, begint blijkbaar met een ‘hete cocon’ van materiaal dat bij de ontploffing met grote kracht aan de polen van de ster wordt uitgestoten. Het bestaan van zo’n cocon was al voorspeld, maar nu is ze ook concreet waargenomen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content