Vaders kunnen reacties op veranderende omgeving rechtstreeks aan hun kinderen doorgeven

© iStock

Epigenetica behelst de effecten van chemische stoffen op het DNA (in plaats van erin), waardoor bepaalde genen in bepaalde omstandigheden aan- of uitgeschakeld kunnen worden.

Epigenetische kenmerken kunnen van de ene generatie naar de andere worden doorgegeven.

Wetenschappers melden in Nature Communications dat grootvaders van vaderskant die als kind veel aten een verhoogd risico op kanker uitlokken bij hun kleinzonen. Vooral de periode net voor de puberteit zou een risico inhouden. Jammer genoeg heeft niemand er momenteel enig idee van hoe de connectie tussen de twee kenmerken precies in elkaar zit.

Er zijn wel experimenten gedaan met cavia’s, waarbij vaders aanpassingen aan een veranderende omgeving rechtstreeks kunnen doorgeven aan hun jongen – zonder de lange omweg van de darwiniaanse mechanismen. In het vakblad Genes beschrijven wetenschappers de aanpassingen van cavia’s aan hongersnood en hogere temperaturen. Ze konden twee types van epigenetische aanpassingen documenteren: een algemeen type dat optreedt bij elke verandering en een type dat bij een specifieke verandering hoort. Dat inzicht is vanzelfsprekend belangrijk voor wie de capaciteit van wilde dieren wil nagaan om zich aan de klimaatopwarming aan te passen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content