Een tip van de Britse tuingoeroe Chris Beardshaw voor amateurtuiniers met een hart voor rock'n roll en welig bloeiende planten: de muziek van Black Sabbath doet wonderen. Die van Cliff Richard daarentegen...

Beardshaw, bekend van Gardeners'World en andere vermaarde Britse tuiniersprogramma's, deed op de radio het relaas van een test die hij samen met zijn studenten had uitgevoerd om de impact van muziek op planten te onderzoeken.

Vier serres, vier muziekstijlen

Ze kweekten incalelies in vier serres: in één serre bleef het muisstil, in een tweede weerklonk klassieke muziek, in een derde werd de muziek van Cliff Richard gedraaid en de vierde serre werd volgepompt met de donderende drums en beukende riffs van 's werelds eerste metalband Black Sabbath.

"We bombardeerden deze serres met muziek gedurende de hele levenscyclus van de planten. We onderzochten de incidentie van ziektes, de afstand tussen de knopen, hoe rijkbloeiend ze waren, enzovoort", zo wordt Beardshaw geciteerd op de website van The Guardian.

Klein maar mooi

Resultaat: de incalelies in de stille serre groeiden heel goed. Door de geluidsgolven werden de planten in de klassieke serre iets kleiner, maar ze waren meer rijkbloeiend en vertoonden minder ziektes. Blootstelling aan War Pigs, Paranoid en andere Sabbath-classics zorgde weliswaar voor de kleinste planten, maar die leverden de mooiste bloemen op en ze waren het best bestand tegen ziektes.

De incalelies in de serre van Richard haalden het einde van het experiment niet. Onduidelijk is of dat aan het zoetgevooisde stemgeluid van Sir Cliff ligt. "Er werd sabotage vermoed, maar dat konden we niet bewijzen", aldus Beardshaw. (Belga/TE)

Een tip van de Britse tuingoeroe Chris Beardshaw voor amateurtuiniers met een hart voor rock'n roll en welig bloeiende planten: de muziek van Black Sabbath doet wonderen. Die van Cliff Richard daarentegen... Beardshaw, bekend van Gardeners'World en andere vermaarde Britse tuiniersprogramma's, deed op de radio het relaas van een test die hij samen met zijn studenten had uitgevoerd om de impact van muziek op planten te onderzoeken. Vier serres, vier muziekstijlenZe kweekten incalelies in vier serres: in één serre bleef het muisstil, in een tweede weerklonk klassieke muziek, in een derde werd de muziek van Cliff Richard gedraaid en de vierde serre werd volgepompt met de donderende drums en beukende riffs van 's werelds eerste metalband Black Sabbath. "We bombardeerden deze serres met muziek gedurende de hele levenscyclus van de planten. We onderzochten de incidentie van ziektes, de afstand tussen de knopen, hoe rijkbloeiend ze waren, enzovoort", zo wordt Beardshaw geciteerd op de website van The Guardian. Klein maar mooiResultaat: de incalelies in de stille serre groeiden heel goed. Door de geluidsgolven werden de planten in de klassieke serre iets kleiner, maar ze waren meer rijkbloeiend en vertoonden minder ziektes. Blootstelling aan War Pigs, Paranoid en andere Sabbath-classics zorgde weliswaar voor de kleinste planten, maar die leverden de mooiste bloemen op en ze waren het best bestand tegen ziektes. De incalelies in de serre van Richard haalden het einde van het experiment niet. Onduidelijk is of dat aan het zoetgevooisde stemgeluid van Sir Cliff ligt. "Er werd sabotage vermoed, maar dat konden we niet bewijzen", aldus Beardshaw. (Belga/TE)