De tijd is overal. Aan de muur, op onze computer, op onze gsm: overal worden we aangestaard door uurwerken. En dat is geen goede zaak, betogen Tamar Avnet (Yeshiva University) en Anne-Laure Sellier (HEC Paris). Uit hun onderzoek blijkt dat werkschema's die gebaseerd zijn op het aantal gewerkte uren, nefast zijn voor de creativiteit van werknemers, en slecht zijn voor de moraal.

'Kloktijd' en 'Taaktijd'

De onderzoekers gingen na hoe mensen tijd ervaren, en maken een onderscheid tussen 'kloktijd' en 'taaktijd'. In het eerste geval verdelen mensen hun dag onder in uren en minuten. In het tweede geval maken mensen gewoon een lijstje, met taken die afgewerkt moeten worden. Volgens de onderzoekers werkt iedereen volgens een combinatie van beide schema's.

De onderzoekers gingen na wat het effect was van mensen als ze het begrip 'tijd' op een andere manier invulden. Opvallend was dat mensen die vooral in clock time dachten, wel productiever, maar tegelijk minder gelukkig. Ze hadden veel minder het gevoel dat ze controle hadden over hun leven.

De tweede groep was dan weer gelukkiger en creatiever, maar minder productief. Zij grepen vooral de kansen op het moment dat ze zich aandienen.

Voor de onderzoekers is het duidelijk dat de tweede manier van werken veel minder aan bod komt bij bedrijven, schrijft The Atlantic. Toch kan het voor bedrijven ook belangrijk zijn om die manier van werken te implementeren, zeker voor opdrachten waar creativiteit voor nodig is. Ook het welbevinden van de werknemers die de opdracht moet uitvoeren, gaat op die manier naar omhoog. (JH)

Luister hieronder naar Anne-Laure Sellier haar uitleg over wat de manier waarop je naar tijd kijkt, over jou verelt.

De tijd is overal. Aan de muur, op onze computer, op onze gsm: overal worden we aangestaard door uurwerken. En dat is geen goede zaak, betogen Tamar Avnet (Yeshiva University) en Anne-Laure Sellier (HEC Paris). Uit hun onderzoek blijkt dat werkschema's die gebaseerd zijn op het aantal gewerkte uren, nefast zijn voor de creativiteit van werknemers, en slecht zijn voor de moraal.De onderzoekers gingen na hoe mensen tijd ervaren, en maken een onderscheid tussen 'kloktijd' en 'taaktijd'. In het eerste geval verdelen mensen hun dag onder in uren en minuten. In het tweede geval maken mensen gewoon een lijstje, met taken die afgewerkt moeten worden. Volgens de onderzoekers werkt iedereen volgens een combinatie van beide schema's.De onderzoekers gingen na wat het effect was van mensen als ze het begrip 'tijd' op een andere manier invulden. Opvallend was dat mensen die vooral in clock time dachten, wel productiever, maar tegelijk minder gelukkig. Ze hadden veel minder het gevoel dat ze controle hadden over hun leven. De tweede groep was dan weer gelukkiger en creatiever, maar minder productief. Zij grepen vooral de kansen op het moment dat ze zich aandienen.Voor de onderzoekers is het duidelijk dat de tweede manier van werken veel minder aan bod komt bij bedrijven, schrijft The Atlantic. Toch kan het voor bedrijven ook belangrijk zijn om die manier van werken te implementeren, zeker voor opdrachten waar creativiteit voor nodig is. Ook het welbevinden van de werknemers die de opdracht moet uitvoeren, gaat op die manier naar omhoog. (JH)Luister hieronder naar Anne-Laure Sellier haar uitleg over wat de manier waarop je naar tijd kijkt, over jou verelt.