De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA ligt plat. De NASA is immers een van de vele federale agentschappen die getroffen werden door het sluiten van de overheid. Door de 'shutdown' heeft nagenoeg al het personeel het Kennedy Space Center in Florida verlaten. 18.000 NASA-werknemers zijn op vakantie gestuurd, dat is 97 procent van al het personeel.

De organisatie communiceert bovendien niet meer en zelfs de populaire website van het Amerikaanse ruimtevaartbureau is uit de lucht gehaald.

En toen waren ze nog met twee...

Ook de Near Earth Object Office, die mogelijk aankomende gevaarlijke asteroïden in de gaten houdt, is gestopt met communiceren. Gelukkig zijn er nog talrijke andere astronomen die de hemel afturen op zoek naar bedreigingen voor onze Aarde en zijn we niet enkel van de Amerikanen afhankelijk.

Alleen Karen Nyberg en Mike Hopkins de twee Amerikaanse astronauten aan boord van het Internationaal Ruimtestation ISS en hun teams op Aarde zetten het werkzaamheden verder. Hen terughalen om hen op onbetaald verlof te sturen is immers niet haalbaar.

Andere NASA-ruimtetuigen zoals de Curiosity Rover op Mars en de ruimtesonde New Horizons die op weg is naar Pluto, zullen dan weer grotendeels aan hun lot worden overgelaten tijdens de shutdown.

Ook Mars moet even wachten

Ook het meeste voorbereidingswerk voor de volgende Mars-missie is tot stilstand gekomen.

De Maven-sonde moet op 18 november (plaatselijke tijd) van op Cape Canaveral vertrekken. De 671 miljoen dollar kostende missie om de bovenste lagen van de atmosfeer van de Rode Planeet te bestuderen beschikt over een lanceervenster van twintig dagen, en kan verlenging krijgen. Maar als de Maven niet op tijd kan vertrekken, wordt het twee jaar wachten en zal de missie duurder zijn dan ze nu al is. (Belga/TE)

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA ligt plat. De NASA is immers een van de vele federale agentschappen die getroffen werden door het sluiten van de overheid. Door de 'shutdown' heeft nagenoeg al het personeel het Kennedy Space Center in Florida verlaten. 18.000 NASA-werknemers zijn op vakantie gestuurd, dat is 97 procent van al het personeel. De organisatie communiceert bovendien niet meer en zelfs de populaire website van het Amerikaanse ruimtevaartbureau is uit de lucht gehaald. Ook de Near Earth Object Office, die mogelijk aankomende gevaarlijke asteroïden in de gaten houdt, is gestopt met communiceren. Gelukkig zijn er nog talrijke andere astronomen die de hemel afturen op zoek naar bedreigingen voor onze Aarde en zijn we niet enkel van de Amerikanen afhankelijk.Alleen Karen Nyberg en Mike Hopkins de twee Amerikaanse astronauten aan boord van het Internationaal Ruimtestation ISS en hun teams op Aarde zetten het werkzaamheden verder. Hen terughalen om hen op onbetaald verlof te sturen is immers niet haalbaar. Andere NASA-ruimtetuigen zoals de Curiosity Rover op Mars en de ruimtesonde New Horizons die op weg is naar Pluto, zullen dan weer grotendeels aan hun lot worden overgelaten tijdens de shutdown. Ook het meeste voorbereidingswerk voor de volgende Mars-missie is tot stilstand gekomen. De Maven-sonde moet op 18 november (plaatselijke tijd) van op Cape Canaveral vertrekken. De 671 miljoen dollar kostende missie om de bovenste lagen van de atmosfeer van de Rode Planeet te bestuderen beschikt over een lanceervenster van twintig dagen, en kan verlenging krijgen. Maar als de Maven niet op tijd kan vertrekken, wordt het twee jaar wachten en zal de missie duurder zijn dan ze nu al is. (Belga/TE)