Volgens vulkanoloog Enzo Boschi kan Europa's grootste onderzeese vulkaan Marsili elk moment uitbarsten waardoor een tsunami zou ontstaan. Die kan het hele zuiden van Italië laten verdwijnen in de golven van de zee.

Enzo Boschi is de voorzitter van het Italiaanse Nationale Instituut voor Geografie en Vulkanologie dat onderzoek deed naar de onderzeese vulkaan.

Daaruit blijkt dat Marsili actief is en elk moment kan uitbarsten. De wanden zijn namelijk zo zwak dat ze het door één klein barstje kunnen begeven. Ook is de vulkaan overladen met magma.

Gevolg

Het gevolg van een dergelijke uitbarsting is niet te overzien. Volgens Boschi kan er een tsunami ontstaan die de kusten van Campania, Calabria en Sicilië zou treffen waardoor het hele zuiden van Italië meteen van de kaart zou worden geveegd.

"De kans op uitbarsting is groot maar het is onmogelijk om te voorspellen wanneer het zal gebeuren. Het kan zelfs morgen gebeuren", waarschuwt de vulkanoloog.

Marsili ligt 450 kilometer onder het oppervlak van de Tyrreense Zee en ligt op 150 kilometer van het zuidwesten van Napels. Volgens Boschi is de onderzeese vulkaan nog nooit uitgebarsten.

Volgens vulkanoloog Enzo Boschi kan Europa's grootste onderzeese vulkaan Marsili elk moment uitbarsten waardoor een tsunami zou ontstaan. Die kan het hele zuiden van Italië laten verdwijnen in de golven van de zee. Enzo Boschi is de voorzitter van het Italiaanse Nationale Instituut voor Geografie en Vulkanologie dat onderzoek deed naar de onderzeese vulkaan. Daaruit blijkt dat Marsili actief is en elk moment kan uitbarsten. De wanden zijn namelijk zo zwak dat ze het door één klein barstje kunnen begeven. Ook is de vulkaan overladen met magma. Gevolg Het gevolg van een dergelijke uitbarsting is niet te overzien. Volgens Boschi kan er een tsunami ontstaan die de kusten van Campania, Calabria en Sicilië zou treffen waardoor het hele zuiden van Italië meteen van de kaart zou worden geveegd. "De kans op uitbarsting is groot maar het is onmogelijk om te voorspellen wanneer het zal gebeuren. Het kan zelfs morgen gebeuren", waarschuwt de vulkanoloog. Marsili ligt 450 kilometer onder het oppervlak van de Tyrreense Zee en ligt op 150 kilometer van het zuidwesten van Napels. Volgens Boschi is de onderzeese vulkaan nog nooit uitgebarsten.