Wat ooit een van de grootste meren ter wereld was en een reusachtige water- en voedselbron voor de inwoners van Kameroen, Nigeria, Niger en Tsjaad, is gekrompen tot een reeks vijvers met niet meer dan een aantal kleine vissen, zo schrijft CNN. Het vroegere vruchtbaar land rond het meer is gereduceerd tot een dor en uitgedroogd gebied.

Volgens Saleh Sagoubi, die sinds zijn geboorte in Tsjaad woont, is de achteruitgang van het gebied te wijten aan de veranderende weersomstandigheden. Door het klimaat van de savanne rond het Tsjaadmeer, dat grenst aan de Sahara en afwisselend veel droge en natte seizoenen kent, is het aandeel vee, vissen, water en gewassen sterk gedaald.

Ook de noodzakelijke irrigatie van de landbouwgrond ligt mede aan de basis van het verdwijnen van het meer.

Inwoners van de omliggende gebieden verliezen hun inkomen en raken ondervoed door de slechte oogstomstandigheden.

De bewoners rondom het Tsjaadmeer denken het probleem te kunnen oplossen door bomen te planten die de droogte zullen tegengaan. Sagoubi richtte de 'Tree Planting Association' op die vrijwilligers aanzet om massaal veel bomen te planten en zo de vruchtbare grond te behoeden tegen woestijnvorming.

Wat ooit een van de grootste meren ter wereld was en een reusachtige water- en voedselbron voor de inwoners van Kameroen, Nigeria, Niger en Tsjaad, is gekrompen tot een reeks vijvers met niet meer dan een aantal kleine vissen, zo schrijft CNN. Het vroegere vruchtbaar land rond het meer is gereduceerd tot een dor en uitgedroogd gebied. Volgens Saleh Sagoubi, die sinds zijn geboorte in Tsjaad woont, is de achteruitgang van het gebied te wijten aan de veranderende weersomstandigheden. Door het klimaat van de savanne rond het Tsjaadmeer, dat grenst aan de Sahara en afwisselend veel droge en natte seizoenen kent, is het aandeel vee, vissen, water en gewassen sterk gedaald. Ook de noodzakelijke irrigatie van de landbouwgrond ligt mede aan de basis van het verdwijnen van het meer. Inwoners van de omliggende gebieden verliezen hun inkomen en raken ondervoed door de slechte oogstomstandigheden. De bewoners rondom het Tsjaadmeer denken het probleem te kunnen oplossen door bomen te planten die de droogte zullen tegengaan. Sagoubi richtte de 'Tree Planting Association' op die vrijwilligers aanzet om massaal veel bomen te planten en zo de vruchtbare grond te behoeden tegen woestijnvorming.