Toetanchamon: van geklungel tot geknoei met een dodenmasker

Toetanchamon krijgt een facelift © EPA

Het zou een scenario voor een film met Rowan Atkinson als Mr. Bean kunnen zijn, maar ook in een van de meest prestigieuze musea ter wereld komt geklungel voor.

Meer dan een jaar nadat het gouden dodenmasker van de jonggestorven Egyptische farao Toetanchamon werd beschadigd, zal het gezicht van de koning eindelijk in ere hersteld worden door een Duits-Egyptisch team van deskundigen. Hopelijk verrichten zij beter werk dan de erbarmelijke restauratie van hun collega’s een tijdje geleden.

Het wereldbekende grafmasker viel in augustus 2014 op de grond nadat een medewerker van het Egyptisch Museum in Caïro op klungelige wijze werken uitvoerde aan de verlichting boven het reliek. Bij de val brak het kleine baardje van de koning af van de rest van het masker.

Omdat men het object snel weer tentoon wou stellen in het museum, werd het afgebroken baardje onhandig en snel weer vastgelijmd met snel drogend epoxyhars. Een stuntelige reparatie die in januari van dit jaar uitkwam, aangezien tussen het gezicht van de farao en zijn baard duidelijk een gele doorschijnende laag te zien was.

Bovendien waren er door de onhandige reparatie ook krassen op het gezicht van de farao terecht gekomen en zat er een klodder lijm om het gezicht die vervolgens met een schraper was weggehaald. De chef restauratie van het Egyptisch Museum die verantwoordelijk was voor deze DIY-techniek mocht daarop vertrekken. Hij werd gedwongen overgeplaatst en legt zich tegenwoordig toe op het restaureren van historische strijdwagens.

Nieuwe restauratie

Het nieuwe team van experts heeft nu aan de pers laten zien hoe het in een laboratorium van het museum de kunsthars er voorzichtig zal afschrapen en de baard zal verwijderen, alvorens hem opnieuw vast te hechten aan het masker.

Volgens Christian Eckmann, hoofd van het restauratieteam, zou het werk zo’n 2 maanden in beslag moeten nemen, afhankelijk van hoe lang het duurt om de baard te verwijderen. Na onderzoek door een wetenschappelijk comité naar hoe de baard en het masker oorspronkelijk aan elkaar werden vastgehecht, zal het masker uiteindelijk in zijn oorspronkelijke staat hersteld worden.

‘We weten niet hoe diep de lijm in de baard is doorgedrongen’, zei Eckmann op een persconferentie in het bijzin van de Egyptische minister van Oudheden Mamdouh el-Damaty en de directeur van het in opbouw zijnde Egyptisch Museum naast de piramiden. ‘We weten dus niet hoe lang het zal duren om de baard te verwijderen.’

Het 3.300 jaar oude faraomasker werd in 1922 samen met andere artefacten ontdekt in de graftombe van Toetanchamon door Britse archeologen. De vondst wakkerde toen bij het grote publiek de interesse aan voor de Egyptische Oudheid. (TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content