In Californië is maandag een succesvolle test verricht met het SpaceShipTwo dat vanaf ten vroegste 2011 à 2012 echt ruimtetoerisme zal uitvoeren.

Het ruimteschip werd met zijn draagvliegtuig WhiteKnigtTwo tot op 13.716 meter gebracht. De vlucht duurde twee uur 54 minuten.

"Het was geen verrassing voor ons dat de vlucht goed afliep", zei de Britse miljardair en stichter van Virgin Galactic Richard Branson.

18 kilometer hoog
Branson en luchtvaartpionier Burt Rutan hebben begin december hun ruimteschip voor korte private trips naar de ruimte voorgesteld.

Het 18 meter lange "SpaceShipTwo" vervoert twee piloten en zes passagiers. Het draagvliegtuig brengt het ruimteschip tot op 15 à 18 kilometer hoogte.

Daar maakt het zich los en stijgt met raketmotoren tot op 11O km hoogte. De passagiers zijn dan enkele minuten gewichtloos.

De uiteindelijke lanceringen zullen gebeuren vanop de in New Mexico in aanbouw zijnde ruimtehaven Spaceport America.

45 miljoen dollar
Bij de testvlucht werden de twee tuigen niet van elkaar gescheiden.

Dat zal pas bij een volgende proef gebeuren. Dit en volgend jaar zijn er nog twee tests voorzien.

Reeds 330 mensen hebben een zitje geboekt en 45 miljoen dollar gestort. De trip van tweeëneenhalf uur kost ongeveer 200.000 dollar.

Branson wil met zijn gezin de maidentrip meemaken.

In Californië is maandag een succesvolle test verricht met het SpaceShipTwo dat vanaf ten vroegste 2011 à 2012 echt ruimtetoerisme zal uitvoeren. Het ruimteschip werd met zijn draagvliegtuig WhiteKnigtTwo tot op 13.716 meter gebracht. De vlucht duurde twee uur 54 minuten. "Het was geen verrassing voor ons dat de vlucht goed afliep", zei de Britse miljardair en stichter van Virgin Galactic Richard Branson. 18 kilometer hoog Branson en luchtvaartpionier Burt Rutan hebben begin december hun ruimteschip voor korte private trips naar de ruimte voorgesteld. Het 18 meter lange "SpaceShipTwo" vervoert twee piloten en zes passagiers. Het draagvliegtuig brengt het ruimteschip tot op 15 à 18 kilometer hoogte. Daar maakt het zich los en stijgt met raketmotoren tot op 11O km hoogte. De passagiers zijn dan enkele minuten gewichtloos. De uiteindelijke lanceringen zullen gebeuren vanop de in New Mexico in aanbouw zijnde ruimtehaven Spaceport America.45 miljoen dollar Bij de testvlucht werden de twee tuigen niet van elkaar gescheiden. Dat zal pas bij een volgende proef gebeuren. Dit en volgend jaar zijn er nog twee tests voorzien. Reeds 330 mensen hebben een zitje geboekt en 45 miljoen dollar gestort. De trip van tweeëneenhalf uur kost ongeveer 200.000 dollar. Branson wil met zijn gezin de maidentrip meemaken.