Tien eetgewoontes die de nachtrust kunnen verstoren

© Thinkstock

Vermoeid op het werk maar ’s avonds laat nog actief rondlopen? Het kan aan uw eetgewoonten liggen. Vermijd deze tien snacks voor het slapengaan en u gaat hopelijk een zalige nachtrust tegemoet.

1. haver

Hoewel haver melatonine bevat, een chemische stof die het lichaam op rust voorbereidt, heeft de sterk oplosbare structuur van haver een averechts effect. Door het eten van haver net voor het slapengaan, krijgt het lichaam onvoldoende tijd om de materie te verteren. Met mogelijk zuuroprispingen en winderigheid tot gevolg.

2. Groenten

De meeste bladgroenten zijn natuurlijke diuretica. Een diureticum is een stof die de uitscheiding van water door de nieren bevordert. Bladgroenten eten voor het slapengaan zou dus wel eens in een hele nacht naar het toilet lopen kunnen resulteren. Broccoli, kool, bonen, komkommers en look zijn dan weer moeilijk te verteren. De producten van Moeder Aarde worden dus beter enkele uren voor bedtijd gegeten.

3. Roomijs

De grote hoeveelheid suiker en koolhydraten stimuleren de hersenen en houden je lichaam urenlang wakker. Het vetgehalte van dit zoete dessertje heeft immers heel wat tijd nodig vooraleer het volledig verbrand is door het lichaam. Daarenboven weegt de smaak niet op tegen de gezondheidsrisico’s die het dit lekkers je kunnen kosten wanneer de suiker uiteindelijk in vet verandert.

4. Pikant voedsel

Hoewel kruiden het voordeel hebben om sommige ziektes te genezen, is het niet aangewezen om ze nog laat op de avond te eten. Een studie, die gepubliceerd werd in het International Journal of Psychology, toonde aan dat sterk gekruide of pikante voeding kan resulteren in maagproblemen. De chemicaliën die de kruiden bevatten activeren je hersenen en houden je een hele nacht wakker.

5. koolhydraat- en suikerrijk voedsel

Zoetigheden zoals chocoladecake, koekjes en andere dessertjes verhogen de bloedsuikerspiegel en laten het energiepeil de hoogte ingaan. Enkelvoudige suikers zoals fructose, wat in fruit zit, en galactose, wat in melkproducten zit, in combinatie met dubbele suikers zoals lactose, maltose en sucrose zorgen voor onregelmatige slaappatronen wanneer ze ’s avonds laat geconsumeerd worden.

6. Rood vlees en andere proteïnen

Wanneer rood vlees ’s avonds laat verorberd wordt, zal het niet tijdig verteerd geraken waardoor het een hele nacht lang in je maag blijft zitten. Als je toch ’s avonds proteïnen wil consumeren, kies dan voor gezondere alternatieven zoals kalkoenfilet of een potje yoghurt.

7. Vetrijk eten

Vettig voedsel laat op de avond doet de maag overuren maken. Een pizza bijvoorbeeld, wat een zeer populaire laatavondsnack is, heeft door de tomatensaus en het laagje kaas een hoog zuurtegehalte. Dit kan zure oprispingen veroorzaken.

3. Pure chocolade

Een van de hoofdingrediënten van pure chocolade is cafeïne. Samen met andere stimuli zoals het bitter smakende theobromine, anandamide en phenylethylamine, wat een genotsgevoel veroorzaakt, laten het hart op hol slaan.

2. Alcohol

Alcoholconsumptie zou moeten beperkt worden tot één drankje per dag voor vrouwen en twee drankjes per dag voor mannen volgens Amerikaanse hartspecialisten. Uit onderzoek blijkt namelijk dat alcohol een invloed heeft op het slaappatroon. Alcohol voor het slapengaan resulteert in het spontaan wakker worden midden in de nacht.

1. Cafeïne

Cafeïne is een goede manier om de dag te starten, niet om de dag te eindigen. Het is immers een stimulus die de hersenactiviteit aanmoedigt en zelfs nog een extra duwtje in de rug geeft. De cafeïne komt via de bloedstroom in het lichaam terecht. En als je weet dat een kopje koffie na de lunchmaaltijd ’s avonds nog steeds in het lichaam zit, is het maar beter om een kopje koffie voor het slapengaan te weigeren. (LS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content