Wetenschapper Essam wil de technologie van de ruimtesonde Marsis van het Amerikaanse ruimteagentschap NASA gebruiken om water op te sporen in de woestijnen in het Midden-Oosten en het noorden van Afrika.

Dat zei hij op de waterconferentie van de Verenigde Naties in de Egyptische stad Alexandria. Volgens Heggy kan de radartechnologie van NASA waterconflicten in de toekomst vermijden.

"We zoeken niet naar water terwijl het niet te vervangen is. Water is een natuurlijke bron en er zijn al vaker conflicten ontstaan omwille van natuurlijke bronnen", aldus Heggy.

Radartechnologie

Marsis ontdekte in 2007 dat er onder de woestijn op Mars bevroren water schuilt. Die hoeveelheid water is volgens NASA-wetenschappers genoeg om de rode planeet helemaal te overspoelen.

Aan de hand van radartechnologie kon de ruimtesonde het water ontdekken. Diezelfde technologie zou water kunnen opsporen dat tot ongeveer 1.600 kilometer onder het woestijnoppervlak in Noord-Afrika en het Midden-Oosten ligt.

Darfur

Er schuilt zeker water onder woestijngebieden in die regio's. Dat blijkt bijvoorbeeld uit scans van het ruimteagentschap van een regio in Darfur in Soedan. Onder die locatie, waar het nauwelijks regent, schuilen er oude valleien en meren die ongeveer 6.000 jaar oud zijn.

Heggy voegde er nog aan toe dat landen uit het Midden-Oosten meer geld spenderen aan olieboringen dan eender welke regio in de wereld. "Maar ze geven wel het minst uit voor de zoektocht naar water", besluit Heggy.

Wetenschapper Essam wil de technologie van de ruimtesonde Marsis van het Amerikaanse ruimteagentschap NASA gebruiken om water op te sporen in de woestijnen in het Midden-Oosten en het noorden van Afrika. Dat zei hij op de waterconferentie van de Verenigde Naties in de Egyptische stad Alexandria. Volgens Heggy kan de radartechnologie van NASA waterconflicten in de toekomst vermijden. "We zoeken niet naar water terwijl het niet te vervangen is. Water is een natuurlijke bron en er zijn al vaker conflicten ontstaan omwille van natuurlijke bronnen", aldus Heggy. Radartechnologie Marsis ontdekte in 2007 dat er onder de woestijn op Mars bevroren water schuilt. Die hoeveelheid water is volgens NASA-wetenschappers genoeg om de rode planeet helemaal te overspoelen. Aan de hand van radartechnologie kon de ruimtesonde het water ontdekken. Diezelfde technologie zou water kunnen opsporen dat tot ongeveer 1.600 kilometer onder het woestijnoppervlak in Noord-Afrika en het Midden-Oosten ligt. Darfur Er schuilt zeker water onder woestijngebieden in die regio's. Dat blijkt bijvoorbeeld uit scans van het ruimteagentschap van een regio in Darfur in Soedan. Onder die locatie, waar het nauwelijks regent, schuilen er oude valleien en meren die ongeveer 6.000 jaar oud zijn. Heggy voegde er nog aan toe dat landen uit het Midden-Oosten meer geld spenderen aan olieboringen dan eender welke regio in de wereld. "Maar ze geven wel het minst uit voor de zoektocht naar water", besluit Heggy.