Tandreconstructie na kaakoperatie kan binnenkort een pak vlugger en goedkoper

© iStock
Dirk Draulans
Dirk Draulans Bioloog en redacteur bij Knack.

Tandherstel kan met de nieuwe oplossing al twee weken na de ingreep en kost vier keer minder dan de oude methode.

Na zware kaakchirurgie kunnen patiënten twee tot drie maanden met problemen worstelen omdat ze geen tanden meer hebben. Ze kunnen dan niet meer kauwen en verliezen voortdurend speeksel. Hun gezicht ziet vaak ook ‘ingevallen’ uit. Van de weeromstuit sluiten ze zich niet zelden af van de buitenwereld. De klassieke procedures voor tandherstel duren lang en zijn peperduur. In België worden ze ook niet terugbetaald.

Tandarts Lieven Barbier van (onder meer) het AZ Sint-Jan Brugge-Oostende heeft met een aantal collega’s een oplossing uitgewerkt. Ze beschrijven hun aanpak in The International Journal of Prosthodontics. Met eenvoudige technieken (zoals frezen en printen) wordt voor elke patiënt een individuele prothese gemaakt, waarmee de tanden al twee weken na de ingreep in de mond gereconstrueerd kunnen worden. Die methode kost vier keer minder dan de oude – dat heet een win-winsituatie.

Andere onderzoekers melden in Orthodontics and Craniofacial Research wie als kind een beugel draagt als volwassene niet noodzakelijk een gelukkiger leven zal hebben. Mooie tanden spelen geen sterke rol in ons individuele geluk. Góéde tanden wel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content