"Ik denk dat de geest een programma is in het brein en het brein een soort computer", zei Hawking op het Cambridge Film Festival in Groot-Brittannië, geciteerd door de Britse krant the Telegraph. "Het is dus theoretisch mogelijk om je brein te downloaden in een computer en op die manier te zorgen voor een soort leven na de dood."

Digitaal leven na de dood "gaat onze huidige technologische capaciteiten te boven", waarschuwde Hawking. In de hemel of andere vormen van leven na de dood gelooft hij niet. "Het conventionele hiernamaals is een fabeltje voor mensen die bang zijn van het donker."

Robot

Hawking (71) lijdt aan de ziekte amyotrofe laterale sclerose. Hij is zo goed als helemaal verlamd en communiceert al jaren exclusief via een computer. Hij zou dus zijn voordeel kunnen doen met een digitaal brein, vooral als dat ingebouwd kan worden in een robot.

De Russische multimiljonair Dmitry Itskov laat daar al volop onderzoek naar doen, schrijft de Amerikaanse website The Huffington Post. De Amerikaanse Brain Preservation foundation zoekt dan weer naar en manier om het brein zelf te bewaren, samen met het bewustzijn, de emoties en de herinneringen die het bevat. Dat zou moeten gebeuren door het brein in plastic om te zetten en in flinterdunne schijfjes te snijden, waarna de drie-dimensionele structuur in een computer wordt opgeslagen.

Even saven

Blijft nog het probleem dat ook elektronische apparaten het laten afweten. "Er is geen hemel of hiernamaals voor kapotte computers", zegt Hawking.

Toch maar niet vergeten om een backup te maken, dus.

"Ik denk dat de geest een programma is in het brein en het brein een soort computer", zei Hawking op het Cambridge Film Festival in Groot-Brittannië, geciteerd door de Britse krant the Telegraph. "Het is dus theoretisch mogelijk om je brein te downloaden in een computer en op die manier te zorgen voor een soort leven na de dood."Digitaal leven na de dood "gaat onze huidige technologische capaciteiten te boven", waarschuwde Hawking. In de hemel of andere vormen van leven na de dood gelooft hij niet. "Het conventionele hiernamaals is een fabeltje voor mensen die bang zijn van het donker."Hawking (71) lijdt aan de ziekte amyotrofe laterale sclerose. Hij is zo goed als helemaal verlamd en communiceert al jaren exclusief via een computer. Hij zou dus zijn voordeel kunnen doen met een digitaal brein, vooral als dat ingebouwd kan worden in een robot.De Russische multimiljonair Dmitry Itskov laat daar al volop onderzoek naar doen, schrijft de Amerikaanse website The Huffington Post. De Amerikaanse Brain Preservation foundation zoekt dan weer naar en manier om het brein zelf te bewaren, samen met het bewustzijn, de emoties en de herinneringen die het bevat. Dat zou moeten gebeuren door het brein in plastic om te zetten en in flinterdunne schijfjes te snijden, waarna de drie-dimensionele structuur in een computer wordt opgeslagen.Blijft nog het probleem dat ook elektronische apparaten het laten afweten. "Er is geen hemel of hiernamaals voor kapotte computers", zegt Hawking.Toch maar niet vergeten om een backup te maken, dus.